Ministrul de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, s-a intalnit cu presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, pentru a discuta stadiul verificarii diplomatilor in ceea ce priveste eventuala colaborare cu Securitatea.

"Ministrul Afacerilor Externe a solicitat accelerarea procedurilor de verificare pentru cei 143 sefi de misiuni diplomatice, 62 de salariati cu functii de conducere in MAE, precum si pentru diplomatii care detin gradul diplomatic de ambasador in MAE si pentru diplomatii detasati de MAE la alte institutii ale statului", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Ultima solicitare pentru CNSAS a fost facuta pe 20 aprilie, prima fiind trimisa la inceputul lui 2005. Ungureanu si Secasiu s-au intalnit pentru a discuta despre durata verificarilor. "Am stabilit impreuna un proiect de calendar care tine cont de resursele si capacitatile operationale ale CNSAS", a spus ministrul exprimandu-si apoi speranta ca rezultatele vor fi obtinute in cateva luni, nu in ani de zile. In schimb, Secasiu a fost ceva mai rezervat, spunand ca verificarile vor fi finalizate in masura in care institutiile care mai detin dosare sau microfilme le vor remite CNSAS.

"Finalizarea acestor verificari depinde de viteza cu care vom primi aceste dosare", a explicat Secasiu. Daca vor fi descoperiti diplomati ce nu au recunoscut colaborarea lor cu Securitatea si au obtinut certificate ORNISS, acestia vor fi deferiti justitiei. Deocamdata, nici unul din cei vizati de verificari nu si-a inaintat demisia din functiile detinute in minister.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.