PD nu va tolera excesele politice ale Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) si ale unor lideri ai acestei formatiuni, iar din acest punct de vedere, politica fata de UDMR se bazeaza pe respectarea Constitutiei Romaniei si a legislatiei in vigoare si pe respectarea Protocolului de functionare al coalitiei”, a declarat sambata, la Targu Mures, in cadrul Consiliului de Coordonare al PD Mures, presedintele partidului, Emil Boc.

In acest sens, liderul democratilor a afirmat ca, "daca va exista respect reciproc", PD va fi prietenul UDMR, dar daca acestia vor constata ca exista "excese" din partea Uniunii, nu vor ezita sa spuna lucrurilor pe nume.

"In cazul Legii statutului minoritatilor nationale, din perspectiva PD, lucrurile sunt foarte clare", a spus Boc. Potrivit acestuia, PD nu sustine actuala forma a proiectului din doua motive, si anume pentru ca nu e permis sa se consacre dreptul de veto pentru consiliile nationale ale minoritatilor, care sa se opuna la orice angajare intr-o functie publica in domeniul cultural, si pentru ca nicaieri in Europa nu exista acest lucru.

"Nu suntem de acord cu crearea unor structuri paralele statului roman, de natura etnica. A fi in Europa inseamna sa gasesti punti de legatura intre romani si maghiari, nu sa ne despartim in scoli si institutii separate", a precizat Emil Boc, subliniind totodata ca "o universitate este puternica atunci cand reuseste sa adune impreuna tot ceea ce tine de comunitate, toate comunitatile".

De altfel, PD nu are nimic cu maghiarii si cu comunitatea maghiara pe care o respecta, insa, dupa ce vom intra in Europa, toti vom fi minoritari, a apreciat acesta. Emil Boc a mai spus ca este deranjat de presiunea si de lobby-ul extern pe care UDMR il face constant pentru a-si atinge obiectivele din plan intern. "Nu putem accepta. Au fost multiple incercari ale UDMR de a impune pe plan extern lucruri pe care nu le-au reusit aici. Romania are un cadru constitutional care nu se negociaza, ci se aplica", a subliniat liderul democrat.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.