Presedintii Camerelor Parlamentului nu sunt de acord ca preconizatul Bulevard Buzesti - Uranus sa treaca prin curtea Palatului Parlamentului. Primaria intentioneaza sa construiasca acest bulevard pentru a lega Piata Victoriei de Catedrala Mantuirii Neamului. Proiectul a fost inaintat spre dezbatere Anualei de Arhitectura a Municipiului Bucuresti si are ca scop decongestionarea traficului din partea de nord si de centru a Capitalei. Bulevardul va avea doua tronsoane. Primul va fi obtinut in urma unei largiri a arterei de circulatie Buzesti - Berzei - Vasile Parvan - Pod Hasdeu. Al doilea se afla deocamdata sub semnul intrebarii. In varianta initiala se preconizeaza realizarea unei legaturi intre Podul Hasdeu si Bulevardul George Cosbuc. Pentru asta ar fi trebuit realizata o strapungere printre amplasamentul Palatului Parlamentului si cel al Catedralei Mantuirii Neamului.

La reuniunea conducerii Birourilor Permanente ale Parlamentului, atat Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, cat si Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, s-au opus proiectului. Acestia vor trimite o scrisoare primarului general al Bucurestiului, Adriean Videanu, prin care il vor anunta ca Parlamentul nu este de acord. "Terenul aferent Palatului Parlamentului este si ramane in administrarea Parlamentului Romaniei, prin Camera Deputatilor", se arata in hotararea adoptata de conducerea Camerelor. Cadrul legislativ permite ca in acest caz Legislativul sa blocheze initiativa Primariei, deoarece modificarea destinatiei si folosirii spatiilor apartinand Parlamentului pot fi modificate doar prin hotararea acestuia.

Primarul Videanu nu se poate baza in aceasta situatie pe reglementarile in vigoare referitoare la amenajarea teritoriului. Potrivit Legii 350 din 2001 privind amenajarea teritoriului si urbanism, "planul urbanistic general are caracter director si de reglementare optionala". Caracterul optional al planului urbanistic conjugat cu opozitia liderilor Parlamentului l-ar putea sili pe Videanu sa-si reconsidere intregul plan de urbanism al Capitalei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.