"Tot ceea ce vrem, putem realiza printr-o functionare cat mai buna a Coalitiei. In continuare, este a treia saptamana cand nu s-a intrunit Coalitia. S-au gasit scuze foarte usor fiindca, in zilele de luni, am avut diferite sarbatori. Nu ne intalnim si nu ne corelam intr-o situatie in care si asa aceasta nu a functionat deloc bine", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele UDMR, Marko Bela, care s-a aratat nemultumit de faptul ca au existat voturi in afara unui cadru existent al coalitiei, precum si diferite aliante temporare (cum ar fi in cazul TVA). De asemenea, liderul Uniunii s-a aratat indignat de faptul ca, in ultima vreme, foarte multe initiative, "inclusiv din partea colegilor din coalitie, nu sunt corelate in coalitie, iar acestia incearca sa-si gaseasca sustinatori acolo unde pot".

Marko Bela este de parere ca nu trebuie folosita o astfel de metoda, precizand in acest sens ca, atata timp cat esti in coalitie, trebuie sa te subordonezi programului comun si vointei comune. "Daca nu-ti place, eventual poti contesta coalitia, dar nu sa cauti alte cai de ati impune proiectele", a spus Marko. Potrivit acestuia, incepe sa se raspandeasca "un climat" in care, incet, incet, nici macar nu mai conteaza daca guvernul sustine sau nu anumite proiecte deoarece fiecare voteaza asa cum ii place, singura exceptie fiind, in opinia lui Marko, cea legata de problema integrarii.

"Din fericire, cu proiectele legate de integrare nu se joaca nimeni", a afirmat presedintele UDMR. In acest context, Marko Bela a facut un apel catre toti membrii coalitiei, sustinand ca este absolut necesar ca acestia sa se intruneasca "nu pentru a discuta daca ne corelam sau nu, daca ne iubim sau nu, ci pentrua discuta in legatura cu anumite proiecte, cum ar fi, de pilda, Legea lustratiei, legile privind combaterea coruptiei, proiectul privind functionarea SRI".

Pe de alta parte, presedintele Uniunii considera ca ar trebui ca la jumatatea mandatului sa se faca un bilant al realizarilor si neimplinirilor la nivelul administratiei locale, mentionand totodata ca, un astfel de bilant, va fi necesar si la jumatatea mandatului guvernarii in coalitie. "Numai la finalul unui astfel de bilant se va putea sti ce masuri sunt necesare pentru imbunatatirea activitatii la nivel local si central", a adaugat el. De asemenea, Marko Bela si-a exprimat temerea ca una dintr cele mai mari probleme cu care se va confrunta administratia locala din Romania, dupa aderarea la UE, va fi legata de capacitatea de absorbtie a fondurilor nerambursabile. "Nu suntem destul de bine pregatiti pentru a face fata ca stat membru al UE in ceea ce priveste absorbtia fondurilor alocate", a conchis liderul UDMR.

"Becalizarea" vietii politice romanesti - un semnal ingrijorator

Raspunzand unei intrebari legate de recentul sondaj de opinie dat publicitatii de IMAS, care il prezenta pe presedintele PNG, George Becali, ocupand locul al doilea in topul preferintelor electoratului, dupa Traian Basescu, liderul UDMR a declarat ca nu il bucura deloc "becalizarea vietii noastre politice". Potrivit lui Marko Bela, cresterea in sondaje a partidului condus de Gigi Becali reprezinta un semnal ingrijorator, acest lucru aratand, in opinia sa, o nemultumire a populatiei fata de politica pe care o fac celelalte partide si fata de activitatea coalitiei aflate la guvernare.

"Pentru mine este un semnal ingrijorator si nu ar trebui sa-i linisteasca nici pe colegii nostri din coalitie, care, in acest moment, au sustinere masiva. Faptul ca extremele cresc - eu le consider extreme, nu numai PRM, dar si ceea ce reprezinta domnul Becali - acest lucru demonstreaza ca exista un segment al electoratului care este nemultumit si cauaa nu alternativele traditionale, ci altceva", a afirmat Marko.

In opinia sa, inclusiv retorica anti-UDMR a unor formatiuni aflate la guvernare alimenteaza, de fapt, cresterea in sondaje a unor formatiuni precum Partidul Romania Mare sau Partidul Noua Generatie. "Daca partenerii nostri din coalitie folosesc o retorica impotriva legii minoritatilor si chiar impotriva UDMR, nu ei vor castiga voturi, ci PRM si altii", a spus Marko Bela.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.