Presedintele Basescu, aflat la Summitul de la Vilnius, a avut o intrevedere cu vicepresedintele american, Dick Cheney.
Basescu l-a asigurat pe oficialul american ca Romania isi va respecta in continuare angajamentele asumate in teatrele de operatii din Irak si Afganistan, iar Dick Cheney a declarat ca Romania este un aliat de nadejde al Washingtonului. Cei doi oficiali au mai abordat problematica Marii Negre, iar Traian Basescu i-a multumit oficialului american pentru ajutorul dat de SUA in vederea organizarii Forumului Marii Negre pentru dialog si parteneriat, eveniment ce va avea loc in data de 5 iunie. In discursul tinut la Vilnius, presedintele Basescu a sustinut ca toate conflictele inghetate din vecinatatea estica sunt un simptom si un test al capacitatii de proiectare a stabilitatii securitatii de catre UE si NATO.

In ceea ce priveste rezolvarea conflictului din Transnistria, Traian Basescu a spus: "Romania nu este in posesia unei solutii a succesului, dar consideram necesara o abordare strategica comuna din partea UE si NATO. (...) Aceasta abordare trebuie sa porneasca de la impartirea aceleiasi viziuni fata de regiune, la creionarea unor politici UE si NATO de asistenta bilaterala care sa se completeze reciproc, precum si a unor politici regionale care sa asigure complementaritatea necesara dintre instrumentele bilaterale si cele sectoriale deja existente".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.