PSD se reinoieste.

Asa sustin liderii partidului. Sub culoarea rosie si sub numele 'Generatia 2008', PSD isi propune sa pregateasca si sa promoveze o noua generatie de politiceni pentru a ocupa functii importante in partid, dar si in administratia locala si centrala.

Proiecte asemanatoare au mai existat si pana acum, fara rezultate vizibile la nivelul conducerii partidului.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, promite ca de data asta va fi altfel.

'Testul de moralitate'

Aproximativ o mie de membrii PSD de toate varstele si din toate judetele, purtand tricouri si sepci de soare rosii, inscriptionate cu numele partidului, s-au adunat miercuri la sediul central al PSD pentru a participa la lansarea programului 'Generatia 2008', nume care face trimitere la anul in care vor avea loc alegeri locale si parlamentare.

Purtand pe sub sacou tricoul rosu al partidului, presedintele PSD, Mircea Geoana, a explicat ca 'Generatia 2008' este un proiect deschis tuturor generatiilor din care pot face parte toti cei "care sunt competenti si care trec testul de moralitate, obligatoriu pentru noi".

'Dincolo de toate scandalurile in care am fost implicati in ultima perioada, dincolo de toate problemele de imagine pe care le-am avut, putem invata din greselile pe care le-am facut si trebuie sa ne pregatim ca, in momentul in care vom veni la guvernare, sa nu repetam aceleasi greseli' - Membra PSD

Domnul Geoana a mai subliniat ca vremea in care se acceptau alte criterii decat cele de "munca, de loialitate pentru partid si de validare a colegilor din organizatie, trebuie sa inceteze in PSD".

Discursul presedintelui PSD a imbinat criticile la adresa actualei guvernari, cu promisiunile adresate deopotriva electoratului si membrilor partidului.

Tinerii membrii PSD prezenti, selectati de filiale, au primit promisiunile uneori cu entuziasm, alterori cu oarecare prudenta, dar cu multa speranta.

"Dincolo de toate scandalurile in care am fost implicati in ultima perioada, dincolo de toate problemele de imagine pe care le-am avut, putem invata din greselile pe care le-am facut si trebuie sa ne pregatim ca, in momentul in care vom veni la guvernare, sa nu repetam aceleasi greseli", a declarat la BBC o tanara membra a PSD.

PSD si coruptia

Ca PSD are nevoie de primenire si restabilirea credibilitatii a fost de parere si presedintele Partidului Socialistilor Europeni, Pol Rasmussen, prezent la intrunire.

"Ce spun oamenii acum despre PSD? Nu mai sunt cum credeam inainte, se reinnoiesc, se educa, sunt modesti acum, incep sa admita ca nu sunt stapanii lumii", a spus presedintele PSE.

'Vremea in care se acceptau alte criterii decat cele de munca, de loialitate pentru partid si de validare a colegilor din organizatie, trebuie sa inceteze in PSD.' - Mircea Geoana

Pentru PSD aceasta nu este insa prima campanie de innoire. Au existat: in 2004, 'Primavara social-democrata', initiata de Adfrian Nastase si manifestul lansat de Mircea Geoanam in 2005m intitulat 'Revolutia binelui'.

Toate promiteau modernizarea si shimbarea profunda a partidului. Au fost obligati sa se retraga din functii membri de vaza care puteau pata imaginea partidului, cum ar fi Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu, anchetati de procuratura.

Ei nu sunt insa singurii membrii PSD care au probleme cu justitia. Miron Mitrea, Marian Vanghelie, Marian Oprisan, sunt anchetati in diverse dosare, majoritatea pentru fapte de coruptie, iar Ion Iliescu este anchetat in dosarul mineriadelor.

Singurul membru marcant al PSD care a ajuns in inchisoare este fostul deputat Gabriel Bivolaru.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.