Deputatii au adoptat, ieri, proiectul de lege privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, proiect considerat prioritar pentru aderarea Romaniei la UE.

Potrivit proiectului de lege, angajatorii au obligatia de a plati lunar o contributie la Fondul de garantare, in cota de 0,25%, aplicata asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de catre salariati.
Angajatorii au obligatia de a declara lunar contributia la Fondul de garantare, la organul fiscal competent, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza drepturile salariale. Pentru neplata la termen a contributiei datorate se aplica majorari de intarziere.

Din resursele Fondului de garantare se pot suporta salariile restante, compensatiile banesti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariati, plati compensatorii restante. Suma totala a creantelor salariale suportate din fondul de garantare nu poate depasi cuantumul a trei salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.

Gestionarea Fondului de garantare se face de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin agentiile teritoriale de ocupare a fortei de munca.

Proiectul de lege prevede ca necomunicarea datelor si informatiilor solicitate in scris de agentiile teritoriale sa se sanctioneze cu amenda de la 1.000 de lei la 3.000 de lei, iar pentru comunicarea de date si informatii incomplete sau eronate, amenda este cuprinsa intre 5.000 de lei si 10.000 de lei. Proiectul de lege a fost votat deja de Senat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.