Presedintele Traian Basescu a anuntat, la revenirea de la Bruxelles, ca Romania isi va mentine toate angajamentele asumate anterior si va participa constant cu trupe militare in Afganistan, Bosnia-Hertegovina si Kosovo.

Prezent sambata si duminica la Bruxelles, la lucrarile forumului "Provocari transatlantice in era globalizarii", Traian Basescu s-a intalnit cu generalul James Jones, comandantul suprem al Fortelor Aliate in Europa, impreuna cu care a abordat problema Afganistan, Kosovo si Bosnia, tari unde Romania are desfasurate trupe.

"Dincolo de analiza situatiei la zi, am asigurat Comandamentul Suprem al Fortelor Aliate ca Romania isi va mentine toate angajamentele asumate in perioada anterioara. Participarea noastra in Afganistan, in Bosnia-Hertegovina si in Kosovo va fi una constanta, la nivelul la care ne-am angajat si pe care l-am mentinut, de la inceperea actiunilor militare, in responsabilitatea Romaniei si pana in prezent", a spus seful statului.

De asemenea, Traian Basescu a declarat, la revenirea in tara, ca a avut o discutie in detaliu cu Dan Fried, asistentul secretarului de stat al SUA, pe problematica legata de Kosovo si evolutiile din Balcanii de Vest, evolutii care intereseaza autoritatile de la Bucuresti in mod deosebit, "avand in vedere ca trebuie data o solutie optima pentru Kosovo", dupa cum a reiterat seful statului.

Nu in ultimul rand, in discutiile cu Clive Kennedy, presedintele "German Marshall Fund", cei doi oficiali au stabilit materializarea, in timpul cel mai scurt, a unui proiect "disputat de mai multa vreme", proiect care va fi anuntat ca fiind realizabil si finantat pe data de 6 iunie.

Integrare completa, in 10 ani
Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca evaluarile autoritatilor de la Bucuresti se confirma, Romania avand toata indreptatirea sa spere intr-un raport pozitiv al Comisiei Europene, care nu va recomanda aplicarea clauzei de salvgardare. Afirmatia sefului statului vine ca urmare a unei intrevederi pe care acesta a avut-o, la Bruxelles, cu comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, prezent si el la lucrarile forumului intitulat "Provocari transatlantice in era globalizarii".

"Am avut o discutie cu privire la apropiatul raport de tara (care urmeaza a fi dat publicitatii de Comisia Europeana pe 16-17 mai - n.r.). Evaluarile noastre, prezentate frecvent in interventiile mele, se confirma si avem toata indreptatirea sa speram intr-un raport pozitiv, care nu va recomanda aplicarea clauzei de salvgardare pentru Romania", a spus presedintele.
"Fac precizarea si nu as dori sa existe vreo confuzie: vorbesc despre intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si nu de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Integrarea completa este un proces care va continua, un proces care va necesita continuarea reformelor si consolidarea lor in diverse segmente ale acquisului comunitar", a precizat Traian Basescu.
In acest sens, el a reiterat faptul ca integrarea completa a Romaniei se va face peste "cativa ani buni, 5, 6, probabil 10, dupa intrarea in UE".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.