Monica Macovei este unul dintre cei mai vizibili ministri.

Fara sa faca parte din vreun partid politic, ministrul Justitiei e un om franc. Nu iarta greselile nimanui, insa la rindul sau este taxata mereu de catre oamenii politici - in special. Face tot posibilul sa-si duca treaba pina la capat. Pe scurt, a reusit sa tina piept tuturor piedicilor si criticilor CSM, sa le redea independenta procurorilor, sa informatizeze toate instantele si Parchetele, sa negocieze cel mai mare acord de imprumut din istoria Bancii Mondiale, sa majoreze salariile magistratilor, sa restituie drepturile salariale calculate prost in perioada 2001-2004.

A mai initiat un portal gratuit pentru fiecare instanta si a reusit performanta ca dosarele din instante sa fie distribuite aleatoriu prin computer. Nu trebuie uitata nici desfiintarea fostei SIPA, un serviciu care a dat mari batai de cap magistratilor si societatii civile. Un alt punct important in cariera ministrului Justitiei a fost de a reda DNA-ului dosarele parlamentarilor aflate la procurorii Parchetului General. Multe dintre acestea au stat luni sau ani intregi in sertare sau au fost clasate, pe motiv ca nu exista dovezi, desi, in realitate, existau.

Procurori mai bine inarmati

Legea privind statutul magistratilor a redat intr-o buna masura independenta procurorilor. Una din cele mai importante prevederi e aceea ca unui procuror nu i se mai poate lua dosarul dupa placul sefilor sai, ci doar motivat, iar titularul poate ataca un asemenea ordin. E adevarat, Monica Macovei a limitat dreptul CSM de a numi procurorul general si seful DNA, oferindu-i doar dreptul de a acorda un aviz consultativ, si a atribuit ministrului rolul principal in aceste numiri. Ea a respins acuzatia de politizare introducind notiunea de responsabilitate a ministrului Justitiei, dar si a Guvernului, in ceea ce priveste activitatea Ministerului Public.

In ce priveste procurorii anticoruptie, Macovei a reusit sa le redea posibilitatea de a ancheta parlamentarii, dupa ce, in mai 2005, Curtea Constitutionala a decis, la plingerea PSD, sa transfere toate dosarele acestora de la fostul PNA la Parchetul General. De cind DNA se ocupa de aceste cazuri, neregulile comise de alesii romanilor au inceput sa iasa la iveala. Cel mai cunoscut caz de pina acum: celebra mostenire a fostului sef al Camerei Deputatilor Adrian Nastase, cel care a ramas fara functii mai repede decit se astepta toata lumea. Pentru a nu mai exista suspiciuni la distribuirea dosarelor catre judecatori, ministrul Macovei a stabilit, prin lege, ca toate dosarele din instante sa fie distribuite aleatoriu, cu ajutorul computerului.

Cel mai mare imprumut din istoria Bancii Mondiale

In toamna anului trecut, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a negociat cel mai mare imprumut oferit vreodata de Banca Mondiala in vederea realizarii unui proiect in domeniul Justitiei. Valoarea este de 130 de milioane de dolari, imprumutul fiind destinat sistemului judiciar. Banii au fost folositi pentru modernizarea infrastructurii tribunalelor, dotarea acestora cu computere si pentru traininguri destinate judecatorilor si personalului administrativ.

SIPA, out

Citeva luni mai tirziu, mai exact in ianuarie 2006, Guvernul este de acord cu desfiintarea Directiei Generale de Protectie si Anticoruptie - fostul SIPA - la cererea ministrului Justitiei. Totodata, Monica Macovei declara ca va face o plingere penala pentru a-i identifica pe cei vinovati de neregulile din acest sistem. "Am decis sa renunt la DGPA in urma criticilor aparute in legatura cu activitatea acesteia de pina in aprilie 2005, cind am schimbat conducerea", spunea Monica Macovei.

Raportul Comisiei Europene sublinia in 2004 ca existau, printre altele, dovezi privind implicarea in abuzuri asupra drepturilor omului in inchisori. Evaluarea activitatii serviciului a mai scos in evidenta faptul ca banii alocati au fost cheltuiti ilegal, iar fostul director Marian Ureche a cerut informatii despre magistrati si alti oficiali corupti.

Buget mai mare, salarii mai frumoase

Dupa ce a reusit sa mareasca bugetul Justitiei cu peste 50% pentru 2006, Macovei inainteaza la inceputul acestui an in Guvern si o ordonanta de urgenta, prin care creste salariile angajatilor MJ si ale magistratilor. De exemplu, un judecator cu doctorat de la Curtea de Apel cistiga 54 de milioane net. Nu a uitat nici de restantele salariale ale magistratilor.

Dupa un calcul gresit in perioada 2001-2004, judecatorii si grefierii si-au primit banii cuveniti, in urma deciziei Monicai Macovei. Pentru asta a fost nevoie de 30 de milioane de euro. Pentru informatizarea tuturor instantelor, demarata anul trecut, a fost nevoie de 22 de milioane de euro. Cind si-a propus acest lucru, Macovei a dorit imbunatatirea conditiilor de lucru pentru personalul din cadrul sistemului judiciar, precum si a comunicarii cu justitiabilii.

Legi pe gratis

Portalul gratuit de legislatie, unde fiecare om are acces la legile din Romania tuturor timpurilor, sau portalul destinat fiecarei instante din tara, unde se posteaza fiecare hotarire judecatoreasca importanta, sint alte doua realizari ale celui mai controversat ministru al momentului.

Incurajator

In toate sondajelor de opinie din ultimele luni, Macovei este cel mai apreciat ministru. In ultima cercetare sociologica a INSOMAR, de exemplu, ministrul Justitiei conduce detasat in topul increderii, 42% din respondenti declarindu-si sustinerea pentru Macovei in luna februarie a acestui an. Pentru luna imediat urmatoare, procentul celor care o sustin pe Monica Macovei creste cu un punct.

Piedici diverse in calea Justitiei

Starea de tensiune dintre ministrul Justitiei si majoritatea membrilor CSM este de acum notorie. Cazul Bivolaru a declansat un conflict ce a durat ceva timp intre cele doua parti. Daca CSM a decis ca Macovei este de vina pentru faptul ca nu au fost trimise toate documentele in Suedia pentru extradarea lui Gregorian Bivolaru, ministrul a constatat ca nu angajatii de aici au fost cei vinovati. Totodata, Macovei a tot cerut, pina la aparitia unei legi clare, deconspirarea magistratilor care au colaborat cu Securitatea si serviciile secrete.

Membrii CSM insa s-au prefacut ca nu inteleg legea de atunci, care nu era clara si le permitea sa nu fie de acord cu scoaterea la lumina a magistratilor "patati". Atunci cind a cerut suspendarea procedurii de numire a magistratilor de la Inalta Curte, membrii CSM i-au sarit din nou in cap lui Macovei. Toate aceste dusmanii se datoreaza, cu siguranta, si faptului ca ministrul Justitiei a cerut verificarea anumitor membri ai consiliului, fara sa se si intimple acest lucru. Insa, cu siguranta, faptul ca a avut "tupeul" de a critica, recent, atit raportul asupra activitatii CSM pe anul trecut, cit si raportul acestuia asupra Justitiei i-a adus definitiv "prietenia" membrilor celui mai inalt for al Justitiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.