Prezent duminica intr-o vizita la Iasi, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ca se teme sa nu aiba o mare dezamagire in ceea ce priveste Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

"Am vazut un mare razboi pe tema CNSAS. Reactia atat de violenta impotriva ideilor CNSAS nu vine din partea unui singur partid, ci din partea unor oameni din diferite structuri politice si nepolitice, economice.

Brusc si-au amintit de ceva si s-au unit pentru a bloca ceea ce nu crezusera ca se va mai intampla vreodata, o noua incercare de a destupa cazanul securitatii. Mi-e teama de voturile de balotaj si sa nu traiesc o mare dezamagire", a afirmat Bodgan Olteanu in cadrul dezbaterii organizate de Grupul de Dialog Social (GDS) Iasi.

In ceea ce priveste mult-discutata Lege a lustratiei, presedintele Camerei Deputatilor sustine ca este convins de faptul ca multe dintre persoanele care se arata acum a fi de acord cu aceasta lege sunt, de fapt, cei care de abia asteapta sa blocheze actul normativ la Curtea Constitutionala, si asta "in mod absolut corect, procedural". "Consider ca unii sunt interesati, iar altii sunt naivi. Trebuie sa fie o Lege a lustratiei in Romania care sa fie aplicabila si constitutionala. Pentru asta am mari sperante in dezbaterea publica a acestei legi", a adaugat Olteanu.

Parlamentul, cea mai "transparenta" institutie din Romania

"In Romania, guvernul si parlamentul sunt institutii mai putin agreate, dar ele sunt foarte utile", a declarat duminica, la Iasi, liberalul Bogdan Olteanu, recunoscand totodata ca, in ultima vreme, imaginea acestora a fost serios afectata. Dupa parerea sa, lipsa increderii in cele doua institutii este provocata de slaba calitate a unor demnitari, insa, chiar si in aceste conditii, el considera ca parlamentul ramane cea mai transparenta institutie din Romania.

"Pornesc de la premisa ca este problema noastra, a parlamentului, sa ne comportam corect si credibil, sa stim sa explicam care este rolul acestei institutii. Trebuie sa fim prezenti fizic si intelectual la sedintele parlamentare, sa fim in stare sa tinem sedintele in mod reprezentativ chiar si atunci cand ne comportam nereprezentativ", a afirmat presedintele Camerei Deputatilor, adaugand insa ca parlamentarii trebuie sa invete ca rolul institutiei Parlamentului este dezbaterea.

"Scoaterea in evidenta a unor defecte, poate ca nu este necesara in unele institutii precum guvernul. Noi, insa, trebuie sa mergem inainte si sa aratam cu obstinatie pacatele parlamentare, sa filmam cu obstinatie pe cei care fac altceva decat sa rezolve problemele parlamentului", a mai spus Bogdan Olteanu, care spera ca, in curand, sa incheie un parteneriat cu televiziunea publica pentru transmiterea sedintelor in direct, prin cablu, in acest fel urmand sa fie vazute mai bine activitatile alesilor nostri.

"Cel mai important este sa dam posibilitatea de a fi judecati de cei care ne-au ales. Vreau sa subliniez ca parlamentul este o institutie publica cu o transparenta foarte mare. Acest exemplu ar trebui urmat si de alte institutii", a mai precizat liberalul.

Recomandarea aderarii Romaniei - mai mult decat probabila

E mai mult decat probabil ca, la 16 mai, Comisia Europeana sa recomande aderarea Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007, a declarat sambata, la Botosani, Bogdan Olteanu, amintind insa ca, in urma cu un an si jumatate, europenii nu credeau ca vom reusi sa ne incadram in calendarul de aderare.

"In aceasta succesiune a evenimentelor, din respect pentru cei care ne-au votat, electoratul roman, dar si din respect pentru cei din UE, care ne vor acorda increderea in avans, guvernul trebuie sa mearga inainte, sa-si tina cuvantul, asa cum se face in Europa, si nu ca pe Dambovita. Aceasta va fi pentru noi o proba de maturitate politica, o proba de europenism, absolut necesar", a conchis Bogdan Olteanu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.