Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a declarat ieri multumit de rezultatul vizitei de doua zile pe care a intreprins-o la Bruxelles. "Sunt bucuros ca am avut contacte la nivel inalt si ca am aflat, cu aceasta ocazie, ca Romania este o tara dorita in structurile Uniunii Europene. Am remarcat ca exista o vointa puternica de a ne integra si sper sa fim judecati dupa ceea ce intreprindem concret pentru aceasta", a declarat ieri premierul Tariceanu, dupa intalnirea cu presedintele Parlamentului European, Josep Borell. De altfel, pe parcursul declaratiilor de presa, cei doi oficiali au descoperit ca au si puncte comune. Tariceanu a cerut permisiunea de a raspunde in limba romana la o intrebare, iar Borell i-a raspuns zambind ca "nu e nici o problema, dat fiind ca, de exemplu, "pantaloni scurti" se spune la fel si in romana si in catalana".

Guvernul nu se teme de monitorizare

Tariceanu a tinut sa sublinieze ca monitorizarea la care este supusa Romania in vederea aderarii la UE nu-l sperie si nu-l deranjeaza. "I-am spus domnului Borell ca suntem foarte atenti la acest proces de monitorizare al Comisiei Europene, care se va derula pana la 1 ianuarie 2007. Acest lucru nu reprezinta pentru noi doar urmarirea procesului pentru realizarea reformelor, ci prin aceasta se si garanteaza aderarea la UE", a completat premierul roman, care a mentionat ca Romania trebuie sa arate ce atitudine are fata de integrare. "Executivul si-a asumat aceasta responsabilitate in concordanta cu programul sau de guvernare. Am avut ocazia sa discut cu presedintele Parlamentului Europei despre principalele noastre prioritati si i-am subliniat hotararea noastra de a ne duce la bun sfarsit pasii urmatori spre integrare", a declarat Tariceanu.

Presedintele PE va vizita Romania

Presedintele Parlamentului European, Josep Borell, a tinut sa spuna din start ca va vizita Romania inainte de votul care se va da, in privinta Romaniei, pe 13 aprilie 2005, vot ce anticipeaza semnarea tratatului de aderare la UE din data de 25 aprilie. "Vizita mea in Romania va vea loc cu o luna inainte de semnarea tratatului, asa incat orice problema ar mai aparea va putea fi rezolvata pentru a putea pregati votul Parlamentului European", a subliniat Borell.

In ceea ce priveste modul in care este perceputa Romania in grupurile Parlamentului European, Borell a declarat ca este adevarat ca unele dintre acestea si-au exprimat preocuparea in legatura cu gradul de pregatire a Romaniei. "Si premierul Calin Popescu Tariceanu a recunoscut foarte clar in discutia noastra ca mai sunt reforme de facut in domeniul adiministratiei, al justitiei, concurentei, mediului si in lupta impotriva coruptiei pentru a indeplini criteriile Comisiei Europene", a declarat presedintele Parlamentului European. El a subliniat ca apreciaza "foarte mult" hotararea premierului si a Guvernului de a face treaba. "Sunt sigur ca Parlamentul European va fi foarte atent la eforturile Guvernului. In calitate de presedinte al Parlamentului European trebuie sa reprezint toate opiniile si sper ca pana la 13 aprilie 2005 toate dificultatile sa fie depasite", a explicat Borell.

Intrevedere cu liderul grupului PPE

Cu o seara inainte, delegatia condusa de premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit si cu cu Hans-Gert Poettering, liderul grupului PPE al Parlamentului si cu Elmar Brok, presedintele Comisiei de Politica Externa a Parlamentului European. In cadrul discutiilor premierul a subliniat ca independenta justitiei reprezinta una din prioritatile actualului Executiv si a aratat ca numirea unui ministru si a unor secretari de stat neafiliati politic la Ministerul Justitiei reprezinta primul pas pentru Indeplinirea acestui obiectiv. "In ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei au fost luate primele masuri si au fost date semnale pentru ca institutiile implicate in combaterea coruptiei sa-si exercite atributiile", a declarat Tariceanu. Premierul a vorbit si despre angajamentul ferm pentru consolidarea democratiei in Romania prin independenta justitiei, cresterea rolului Parlamentului si intarirea libertatii de exprimare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.