Maghiarii din Romania trebuie sa beneficieze, asemeni celorlalti cetateni romani, de integrarea in Uniunea Europeana, a declarat ieri, la sediul PD, europarlamentarul ungar Kinga Gal, membru al delegatiei PPE-DE. Acesta considera ca data de 1 ianuarie 2007 nu mai trebuie pusa sub semnul intrebarii, insa implementarea masurilor convenite cu Comisia Europeana este necesara nu doar pentru integrare, ci si pentru viata de zi cu zi a romanilor.

"Integrarea trebuie sa fie benefica si pentru comunitatea maghiara din Romania, de aceea am intervenit, miercuri, la Comisia Europeana si am discutat, joi, cu presedintele Traian Basescu despre problemele si drepturile acesteia, despre Legea statutului minoritatilor", a afirmat Kinga Gal. In replica, presedintele PD, Emil Boc sustine ca a explicat membrilor delegatiei PPE ca PD nu poate fi de acord cu acordarea unor drepturi minoritatii maghiare, care depasesc standardele europene. "I-am explicat inclusiv doamnei Gal, care a dat dovada de multa transparenta, ca Romania nu poate fi un coridor de incercare pentru drepturile minoritatilor. Din acest punct de vedere, nu putem fi de acord cu dreptul de veto al Consiliului Minoritatilor Nationale. In rest, nu avem nici un motiv ca legea sa nu fie adoptata, cu conditia respectarii normelor internationale si a Constitutiei Romaniei", a spus Emil Boc.

UDMR nu accepta sa fie Santajat

"UDMR nu mai accepta sa fie santajata zilnic cu tot felul de amenintari privind nesustinerea proiectului Legii statutului minoritatilor nationale", a anuntat ieri, la Targu Mures, presedintele UDMR, Marko Bela.

Acesta a afirmat ca oricine are ceva probleme cu UDMR "imediat ne ameninta ca nu va sprijini Legea minoritatilor si incearca sa ne creeze dificultati prin aceste amenintari". In acest sens, Marko Bela a atras atentia ca, in ultima vreme, toti cei care au probleme de popularitate, atat partide cat si politicieni, incearca sa-si creasca procentajul prin atacuri la adresa partidului sau. Astfel, liderul Uniunii a facut referire la recenta opozitie manifestata de PC fata de proiectul de Lege privind statutul minoritatilor, pe care a dezavuat-o.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.