Liberalii si democratii nu renunta si pace la ideea de a-i schimba pe Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului. Protocolul politic al Aliantei guvernamentale, combaterea coruptiei, asigurarea independentei Justitiei, pachetul legislativ pentru integrare, pensiile, cotele unificate, contractele cu iz de tain, bunatatile din cosul electoral par ca palesc in fata unei mize atat de mari, care poate pogori bunastarea cel putin peste parlamentari. Cu alte cuvinte, baba s-a saturat de vaduvie. Chiar daca pentru asta trebuie sa faca, patru ani, corp comun cu cele doua partide, umanistii si maghiarii, care stau cu PUR-ul in doua luntri: la Parlament cu PSD, mai draga si la guvern cu Alianta, my darling.

Extinderea limitarii

Democratii au pus fitilul, liberalii l-au aprins. Premierul Tariceanu spunea, recent, ca sustine ideea colegilor din Alianta, legata de schimbarea din functie a lui Adrian Nastase. Prin sedintele aliatilor s-a coagulat si opinia conform careia ar ajunge o limitare a atributiilor acestuia. Partenerii guvernamentali spun ca urmaresc solutia "optima", desi declaratiile s-au dat de mult. "Optimul" e capul lui Nastase! Multi aliati n-au avut nici macar grija de a-si ambala diplomatic declaratiile: fluidizarea, consistenta, transparenta demersului parlamentar, mutarea centrului de decizie pe Birourile Permanente, transparenta in actul legislativ, una, alta. Chiar daca nu exludem bunele intentii, nu putem sa uitam esenta: Capul lui Nastase. Incape, evident, si cel al lui Vacaroiu.

Fundita cu mot

Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL, a declarat, ieri, pentru Radio France International, ca liberalii incearca, prin schimbarea regulamentului Camerei Deputatilor, atingerea unor obiective legate de recastigarea credibilitatii institutiei Parlamentului in fata cetatenilor, cresterea transparentei actului legislativ, redarea functiei de dezbatere publica, mutarea centrului de greutate din comisii, pe plen, accesul public la lucrarile comisiilor de specialitate. Toate bune, frumoase si corecte. Ce facem, insa, cu presedintele?

Il schimbam, spune Nicolaescu. Nu pentru culoarea politica. Ci pentru ca "numai in acest fel se poate realiza coerenta guvernarii, eficienta guvernarii - si noi asta dorim", spune Nicolaescu. Noi dorim ca eficienta guvernarii sa se produca la Guvern, nu la Parlament. Lasati-l pe Nastase sa calce pe bec, si vorbim dupa aceea. Veti avea si motivul, si sustinerea, si scopul.

Radu are mere

Mult mai abil in declaratii si expert in statute si regulamente, vicepresedintele PD Radu Berceanu declara, luni, pentru Mediafax, ca eventuala modificare a Regulamentului Senatului - in sensul stabilirii procedurii de revocare a presedintelui acestei Camere - va fi formulata dupa definitivarea Protocolului de functionare a coalitiei guvernamentale. Logic. Intai trebuie sa vezi cu cine te imprietenesti si abia apoi scoti strigatul de lupta. O data semnat protocolul de functionare, nici umanistii, nici maghiarii nu vor mai putea sa voteze cum vor, pe cine vor, cand vor, unde vor. Plus ca asa se va putea rezolva mai lesne si secretoasa matematica a secretarilor de stat. Fara protocol, cum bine zice Berceanu, acum vicepresedinte al Senatului, risti sa iesi din Parlament cum ai intrat. Tot cu Nastase la comanda. Ramai cu declaratiile in brate? Ramai! "Avem in dezbatere regulamentul de functionare a coalitiei si probabil ca acesta va prevedea si faptul ca cine este in arcul guvernamental este si dimineata, si seara, si la nivel central, si la nivel local, nu la fara frecventa, nu part-time, ci full-time", a spus Berceanu.

Parerea mea!

Nicolae Vacaroiu a fost de acord ca modificarea Regulamentului acestei Camere este necesara. El sustine ca acest proces a inceput din 2004, dar ca problema revocarii presedintelui, motivata doar de existenta unei majoritati de alta culoare, este "o absurditate". "Presedintele Senatului poate fi si independent. Oricine poate candida", a spus Vacaroiu, dispus sa sustina revocarea din functie doar daca presedintele incalca, "in mod repetat, Constitutia si prevederile regulamentare. Nici chiar in mod repetat", domnule Vacaroiu. O data, ajunge!


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.