Pentru aplanarea conflictului Orban-Videanu a fost sunat Tariceanu taman la Bruxelles

Consiliul National de Conducere (CNC) al Aliantei PNL-PD s-a intrunit, luni seara, intr-o sedinta extraordinara, secreta, pentru a discuta conflictul dintre cei doi potentiali candidati la Primaria Capitalei: Ludovic Orban (PNL) si Adriean Videanu (PD). De la bun inceput, sedinta a pornit prost: conducerea Aliantei ii invitase la reuniune si pe liderii pe Bucuresti ai PNL si PD, dar liberalii nu s-au prezentat, fiind plecati la un spectacol organizat de Primarie in Piata Universitatii. In consecinta, reprezentantii PD in CNC al Capitalei s-au retras, nu inainte de a le spune cateva lucruri dure celor din PNL. In primul rand, democratii i-au reprosat lui Orban ca utilizeaza culoarea si simbolurile Aliantei D.A. fara sa fi fost nominalizat candidatul acesteia la Primaria Capitalei. Mai mult, pedistii au sustinut ca Orban a inceput si campania de strangere de semnaturi, prezentandu-se drept candidatul Aliantei. Surse din PD afirma ca Orban a pornit aceste actiuni intrucat un sondaj recent al pedistilor il plaseaza cu sapte procente in urma candidatului PD, Adriean Videanu.

La randul sau, Ludovic Orban scoate la inaintare sondajul facut, in urma cu doua saptamani, la comanda Fundatiei Horia Rusu, care il arata drept cel mai popular dintre liderii Aliantei in Capitala. Reprezentantii PD in CNC au amenintat ca, daca Orban continua aceasta campanie electorala, vor scoate si ei oamenii in strada pentru a strange semnaturi in vederea sustinerii lui Videanu. In plus, unii dintre cei prezenti au sugerat ca Alianta s-ar putea rupe de la astfel de incidente, iar despre o fuziune nici nu se mai poate vorbi, daca liberalii continua sa actioneze astfel. Liberalii au incercat sa-i tempereze pe cei din PD. Secretarul general al Guvernului, Mihai Voicu, l-a aparat pe Orban, spunand ca acesta isi organizeaza actiunile in calitate de viceprimar al Bucurestiului. Lucrurile au intrat in impas cand PD a cerut ca atat Orban, cat si Videanu sa isi suspende orice activitate cu conotatie electorala pana cand va fi stabilit candidatul Aliantei la Primarie.

Voicu a protestat, afirmand ca cei doi au in permanenta actiuni, unul ca viceprimar si celalalt in calitate de ministru de stat, si ca este greu de facut diferenta intre aceste activitati si cele cu conotatie electorala. Pentru a depasi momentul, Voicu s-a decis sa-l sune, la Bruxelles, pe premierul Calin Popescu-Tariceanu, dar acesta avea telefonul inchis. In absenta unui sfat intelept al liderului PNL, sedinta CNC al PNL-PD s-a incheiat cu recomandarea formala adresata lui Orban si Videanu de a opri orice actiune electorala. Totusi, dupa sedinta, delegatii PD erau extrem de sceptici si nu credeau ca Orban se va opri. Pentru a pune capat neintelegerilor, CNC a decis sa grabeasca efectuarea sondajului CURS-CSOP care va stabili candidatul, urmand ca rezultatele sa apara in prima decada a lui februarie. Conflictul urma sa fie mediat, astazi seara, intr-o intalnire in patru: Adriean Videanu si Radu Berceanu, pe de o parte, si Mihai Voicu si Ludovic Orban, de cealalta parte.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.