Liberalii ofera UDMR sprijin neconditionat pentru adoptarea statutului minoritatilor nationale, in conditiile in care PD si PC nu si-au flexibilizat pozitia.

Alianta PNL-UDMR in interiorul Coalitiei a functionat ireprosabil pina in prezent, in detrimentul celei naturale PNL-PD. Ea a fost confirmata si in conflictul Monica Macovei-UDMR, cind premierul Tariceanu a luat apararea vicepremierului Marko Bela.

Sprijin PNL pentru legea statutului

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL), a anuntat ieri ca PNL va sustine in Parlament proiectul de lege referitor la statutul minoritatilor nationale din Romania in forma adoptata de Guvern. El este de parere ca minoritatea maghiara nu mai cistiga nimic din aceasta lege, pentru ca liderii sai, respectiv reprezentantii UDMR, au reusit, pana acum, sa obtina, de facto, pentru comunitatea lor drepturile prevazute in acest proiect de lege.

"Au stiut sa obtina si dreptul de a-si pune directori de scoli, si dreptul de a-si pune directori de teatre si asa mai departe", a mai spus Bogdan Olteanu.

Marul discordiei: autonomia culturala

Proiectul de lege se afla in continuare blocat in Comisia juridica din Camera Deputatilor si nici nu are sanse sa fie adoptat prea curind. In afara de PNL, nici un alt partid de la putere sau din opozitie nu doreste sa voteze varianta Guvernului. Ea prevede infiintarea unor consilii nationale ale autonomiei culturale, care vor avea dreptul sa numeasca sau sa destituie directori de scoli, sefi ai institutiilor culturale si redactorii-sefi ai redactiilor in limba materna de la posturile publice de radiodifuziune. Toate aceste elemente constituie generic "dreptul la autonomie culturala" al minoritatilor nationale.

PD: "Vrem sa eliminam dreptul de veto"

Nici PD, nici PC nu vor sa renunte la opinia ca autonomia culturala se va transforma in autonomie teritoriala. "Vrem sa eliminam dreptul de veto al Consiliilor si vrem sa pastram doar un vot consultativ", a mentionat deputatul PD Daniel Buda. El a invocat recomandarile Comisiei de la Venetia, conform carora actualele garantii ale minoritatilor sint suficiente in Romania.

"Comisia de la Venetia ne spune ca nicaieri in Europa nu exista structuri similare celei dorite de UDMR", a adaugat deputatul PD, membru al Comisiei juridice din Camera Deputatilor.

Grupul PC din Camera Deputatilor nu numai ca va respinge in plen proiectul de lege privind statutul minoritatilor, dar isi va retrage si reprezentantii in comisia care dezbate aceasta lege, a amenintat ieri si liderul PC, Dan Voiculescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.