Monica Macovei a spus ca opozitia UDMR duce la amanarea discutarii unor proiecte.

Ministrul justitiei, Monica Macovei a criticat UDMR declarand ca formatiunea nu ar sprijini proiectele de legi anti-coruptie.

Intr-un interviu acordat Evenimentului Zilei, Monica Macovei a spus ca UDMR ar fi "o frana in calea masurilor anticoruptie".

Ministrul justitiei a spus ca e vorba de opozitia exprimata fata de initiative ale sale la sedintele de guvern astfel ca discutarea unor proiecte de lege e amanata perioade indelungate.

UDMR a raspuns ca lipsa de comunicare- accentuata acum de spusele ministrului justitiei- este cea care duce la eliminarea unor initiative anti-coruptie pozitive, dar necorelate cu alte principii democratice.

Exemple concrete

Ministrul justitiei, Monica Macovei, a declarat ca vicepremierul Bela Marko, presedintele UDMR, s-a opus categoric intr-o sedinta de guvern proiectului privind infiintarea Agentiei de Control a Averilor.

El ar fi propus in schimb discutarea problemei mai intai in sanul coalitiei, ceea ce a dus la intarzieri daunatoare.

Un alt proiect - cel privind asa-numitele teste de integritate pentru functionarii statutului - a fost respins la Senat, unde Comisia pentru Drepturile Omului a dat aviz negativ, cu argumentul ca ar presupune provocarea functionarilor la fapte de coruptie.

Pozitia UDMR

UDMR respinge ferm acuzatiile ministrului justitiei.

Vicepremierul Bela Marko spune ca adoptarea proiectului privind agentia de control a averilor ar presupune o decizie politica mult prea importanta pentru a nu fi discutata in prealabil de partenerii de la guvernare.

Bela Marko afirma ca in randul coalitiei au aparut probleme de comunicare

Bela Marko a mai precizat ca intre partidele de la guvernare exista probleme grave de comunicare care duc in Parlament la aliante temporare, in afara coalitiei.

Pe de alta parte se resping proiecte ale Guvernului sau se adopta proiecte marginale asupra carora nu exista aprobarea tuturor partidelor de la guvernare.

"Declaratiile doamnei Macovei nu ne ajuta fiindca ne sugereaza ca domnia sa face anumite proiecte iar noi trebuie sa acceptam proiectele respective fara sa avem propuneri de modificare in cadrul coalitiei. Or, in urma acestei lipse de corelare, in Parlament cad anumite proiecte"- a declarat Bela Marko.

Proiectele privind Agentia de Control a Averilor precum si cel privind testele de integritate au fost reluate.

Primul este in stadiu de discutii iar celalalt a fost retrimis Parlamentului de catre Presedintie.

Tensiuni in coalitie

Ministrul justitiei spune insa ca nu sunt singurele proiecte initiate de ministerul de justitie si respinse chiar de politicieni din coalitie.

Episodul cel mai grav a fost cel petrecut la inceputul lunii februarie, cand in Parlament a fost respinsa cu o larga majoritate ordonanta privind Departamentul National Anticoruptie.

Miza era tocmai cercetarea demnitarilor.

Constitutia prevede ca demnitarii nu pot fi cercetati decat de Parchetul General, si de aceea ordonanta propunea trecerea DNA in coordonarea Parchetului General astfel ca dosarele de coruptie sa fie finalizate.

A fost nevoie de interventia presedintelui Basescu si negocieri la Cotroceni, pe fondul ingrijorarii transmise de la Bruxelles, pentru ca ordonanta DNA sa fie acceptata de parlamentari.

Desi presedintele Basescu s-a aratat un sprijinitor ferm al Monicai Macovei, unele semnale recente par sa indice o racire a relatiilor dintre ministrul de justitie si presedinte.

Traian Basescu a respins recent propunerea de numire in functia de sef al Parchetelor Militare a lui Vasile Doana.

intre timp, asteapta avizul ministrului justitiei pentru bilantul Parchetului General, prezentat in februarie de Ilie Botos.

Un eventual aviz negativ din partea ministrului justitiei ar insemna implicit o cerere adresata presedintelui pentru demiterea lui Ilie Botos


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.