Ministrul Integrarii, Anca Boagiu si cel al Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely, nu s-au putut abtine si au avut un schimb de replici in fata delegatiei germane, exemplu al "bucatariei interne" a politicii romanesti.

Prezent la dezbaterea organizata de Fundatia Konrad Adenauer, Borbely a spus ca integrarea europeana a Romaniei depinde de noi, iar nu de UE, adaugand ca a venit momentul ca autoritatile de la Bucuresti sa-si faca treaba in vederea integrarii. El a spus ca mai sunt multe de facut si a dat ca exemplu divergentele pe marginea Legii privind statutul minoritatilor. "Avem nevoie de autonomie. Sper sa nu fie vorba de un litigiu", a spus Borbely.

"Draga Lotzi", a replicat promt Anca Boagiu, desi Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului nu a avut stegulete rosii, galbene sau verzi in raportul Comisiei Europene din octombrie, Ministerul Integrarii monitorizeaza periodic toate progresele realizate, in toate domeniile, pe baza unei "matrici", iar evaluarile sale s-au dovedit destul de apropiate de cele ale Executivului european. Borbely a spus la randul sau ca europarlamentarii germani tocmai au aflat chestiuni despre "bucataria interna", despre cum ministerele din Guvernul Romaniei se monitorizeaza reciproc.

Citeste si:

De UE nu se divorteaza

"Imi face deosebita placere sa te monitorizez pe tine tot timpul", a mai spus Borbely. "Doar in timpul orelor de program", a replicat Boagiu. Dincolo de acest moment de "intepaturi", europarlamentarul german, Markus Ferber, a explicat faptul ca e firesc acest scepticism prealabil aderarii, intrucat nu exista posibilitatea "divortului". "Trebuie sa ne supunem unor verificari pentru ca e vorba de o decizie pe termen lung, chiar definitiva. Nu vrem ca partenerii nostri sa fie nefericiti", a spus Ferber. El a mai spus ca Romania a inregistrat mari progrese in ultima perioada, dar a tinut sa precizeze ca ar fi fost mult mai bine daca aceste progrese ar fi fost facute deja.