Europarlamentarii germani aflati in vizita in Romania au luat ieri pulsul relatiilor din Coalitia de guvernamant

Ministrul Integrarii, Anca Boagiu si cel al Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely, nu s-au putut abtine si au avut un schimb de replici in fata delegatiei germane, exemplu al "bucatariei interne" a politicii romanesti.

Prezent la dezbaterea organizata de Fundatia Konrad Adenauer, Borbely a spus ca integrarea europeana a Romaniei depinde de noi, iar nu de UE, adaugand ca a venit momentul ca autoritatile de la Bucuresti sa-si faca treaba in vederea integrarii. El a spus ca mai sunt multe de facut si a dat ca exemplu divergentele pe marginea Legii privind statutul minoritatilor. "Avem nevoie de autonomie. Sper sa nu fie vorba de un litigiu", a spus Borbely.

"Draga Lotzi", a replicat promt Anca Boagiu, desi Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului nu a avut stegulete rosii, galbene sau verzi in raportul Comisiei Europene din octombrie, Ministerul Integrarii monitorizeaza periodic toate progresele realizate, in toate domeniile, pe baza unei "matrici", iar evaluarile sale s-au dovedit destul de apropiate de cele ale Executivului european. Borbely a spus la randul sau ca europarlamentarii germani tocmai au aflat chestiuni despre "bucataria interna", despre cum ministerele din Guvernul Romaniei se monitorizeaza reciproc.

De UE nu se divorteaza

"Imi face deosebita placere sa te monitorizez pe tine tot timpul", a mai spus Borbely. "Doar in timpul orelor de program", a replicat Boagiu. Dincolo de acest moment de "intepaturi", europarlamentarul german, Markus Ferber, a explicat faptul ca e firesc acest scepticism prealabil aderarii, intrucat nu exista posibilitatea "divortului". "Trebuie sa ne supunem unor verificari pentru ca e vorba de o decizie pe termen lung, chiar definitiva. Nu vrem ca partenerii nostri sa fie nefericiti", a spus Ferber. El a mai spus ca Romania a inregistrat mari progrese in ultima perioada, dar a tinut sa precizeze ca ar fi fost mult mai bine daca aceste progrese ar fi fost facute deja.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.