Vicepremierul Marko Bela a criticat ieri foarte dur faptul ca partidele din coalitie nu reusesc sa aiba un punct de vedere comun in Parlament.

"In fiecare saptamana sunt nevoit sa fac referire la balbaiala legislativa. Critic foarte dur faptul ca nu exista o corelare a membrilor coalitiei in cele doua Camere si faptul ca se creeaza fel de fel de aliante momentane pentru o initiativa legislativa sau alta", a spus liderul UDMR. Unul dintre exemplele date este cel legat de votul inregistrat de proiectul legislativ privind reducerea TVA la alimentele de baza.

In opinia sa, "este de nepermis ca in astfel de cazuri majore, asa cum este o masura care priveste bugetul de stat, sa nu avem o opinie comuna in coalitie, indiferent daca punctul de vedere respectiv ar fi pozitiv sau negativ". Legat de aceeasi problema, Marko Bela a criticat si sistemul bicameral.
El a constatat ca, de regula, proiectele legislative sunt votate in prima Camera cu o "iresponsabilitate vesela", intrucat pleaca de la premisa ca greselile lor vor fi corectate de colegii din a doua Camera. Desi nu a dorit sa nominalizeze nici un partid din coalitie care ar face acest lucru, aluzia a fost evident facuta la adresa PD. Dupa ce senatorii democrati au votat alaturi de PC si opozitie o initiativa care contrazice Executivul si programul de guvernare al coalitiei, liderii PD au spus ca vor indrepta greseala in Camera Deputatilor.

Concluzia liderului UDMR a fost una transanta: "In Parlament incepe sa domine un populism extrem de periculos". In ceea ce priveste situatia tensionata dintre seful statului si premier, Marko Bela a spus ca ar fi de dorit ca cele doua palate sa se solidarizeze in ceea ce priveste actiunile majore, chiar daca au atributii diferite. "Nu-mi place acest litigiu permanent, nu e bine", a declarat vicepremierul UDMR, adaugand ca sunt si probleme legate de persoane.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.