Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a deputatului PSD Emilian Cutean, precum si a directorului Directiei buget-finante din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din decembrie 1989 (SSPR), Mihaela Daniela Sbarcea, sub aspectul savarsirii infractiunilor de efectuare a unor operatiuni financiare incompatibile cu functia si abuz in serviciu, respectiv complicitate la acestea.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie se vor pronunta asupra vinovatiei fostului secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din decembrie 1989, Emilian Cutean, ne-a informat ieri Biroul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie, precizand ca acesta a fost deferit justitiei pentru acordarea ilegala, in virtutea functiei detinute, a sumei de trei miliarde de lei asociatiei de revolutionari la care este presedinte.
In acelasi dosar a fost trimisa in judecata Mihaela Daniela Sbarcea, director al Directiei buget-finante, programe si resurse umane din cadrul SSPR, pentru complicitate la efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia sa, utilizand informatii obtinute in virtutea acestei functii, si abuz in serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului, in cursul lunii decembrie 2004, cand invinuitul nu mai avea calitatea de secretar de stat la SSPR, fiind eliberat din aceasta functie in data de 20 decembrie 2004, a dispus plata unei sume de aproape 3 miliarde lei vechi in contul unei asociatii de revolutionari, intitulata Asociatia "Club 22", al carei presedinte era.

Aproape un miliard, plata chiriei restante

"Plata s-a facut in conditiile in care nu exista un angajament legal care sa justifice efectuarea platilor si utilizarea fondurilor ori vreun program structurat adoptat de guvern la propunerea SSPR si care sa apartina revolutionarilor", se arata in comunicatul DNA, cu precizarea ca, din aceasta suma, Cutean (singurul cu drept de semnatura in numele asociatiei) a platit 945.778.886 lei - chiria restanta pentru imobilul detinut de asociatie, in care locuia si el -, diferenta fiind folosita pentru constituirea unui depozit bancar.

Toate acestea s-au petrecut in conditiile in care fostul deputat PSD solicitase sumele de bani de la bugetul de stat in scopul rezolvarii problemelor sociale ale revolutionarilor si aniversarii a 15 ani de la Revolutie. Concret, subventiile destinate cinstirii memoriei Revolutiei nu aveau in vedere acoperirea cheltuielilor de personal, de intretinere si reparare a mijloacelor fixe, cheltuieli administrative ori alte cheltuieli proprii ale beneficiarului subventiei.
In ceea ce o priveste pe Mihaela Daniela Sbarcea, procurorii anticoruptie au strans probe din care reiese ca in virtutea functiei detinute - aceea de inalt functionar public -, fiind raspunzatoare de gestionarea fondurilor publice, l-a ajutat pe Emilian Cutean in efectuarea operatiunilor financiare incompatibile cu functia sa.

Precizand ca aspectele mentionate au fost constatate si de Curtea de Conturi a Romaniei, Sectia de Control Financiar, Biroul de presa al DNA ne-a informat ca dosarul a fost trimis deja spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cutean: Denuntul impotriva mea - o fabulatie

La data de 26 ianuarie, fostul secretar de stat pentru problemele revolutionarilor, deputatul PSD Emilian Cutean, s-a prezentat pentru prima oara in fata procurorilor anticoruptie pentru a afla in mod oficial ce acuzatii i se aduc.

Audierile au avut loc, insa, o saptamana mai tarziu, pentru ca Emilian Cutean venise neinsotit de un avocat, considerand ca a fost citat in calitate de parlamentar, nu de invinuit.

Cercetat pentru ca ar fi promovat o hotarare de guvern prin care a acordat patru miliarde de lei vechi unei asociatii de revolutionari pe care a infiintat-o, Cutean a spus ca toate acuzatiile la care se face referire in denuntul impotriva sa sunt fabulatii. El a sustinut ca invinuirile care ii sunt aduse survin unor cercetari pe care le-a declansat, in legatura cu modul de dobandire a certificatelor de revolutionar de catre sase mii de persoane si ca, din documentele verificate, numai aproximativ 1.200 au fost valabile.

Parchetul General, sesizat de Curtea de Conturi in luna mai 2005

Modul in care fostul secretar de stat Emilian Cutean a alocat cateva miliarde de lei vechi asociatiei pe care el a infiintat-o a fost reclamat de alte organizatii de profil si verificat de Curtea de Conturi, care a constatat fapte penale si a decis sesizarea procurorilor.

Asociatia "Club 22" a primit finantare prin intermediul subprogramului "15 ani de la Revolutia Romana", prevazut de HG 2213/9 decembrie 2004 privind suplimentarea cu bugetul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR) din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului. Suma urma sa fie utilizata de SSPR pentru bilete gratuite de calatorie CFR, acordarea de autoturisme hycomat, de materiale sanitare si medicamente ranitilor paraplegici, plata taberelor scolare pentru copiii revolutionarilor, subventionarea a 50% din dobanda bancara la creditele acordate revolutionarilor si familiilor lor, dar si "perpetuarea memoriei eroilor-martiri prin actiuni de comemorare a 15 ani de la Revolutia din decembrie 1989, organizarea de expozitii, fonduri documentare, manifestari cu caracter cultural, depuneri coroane, tiparire certificate revolutionari, asigurarea bazei materiale si evidentei beneficiarilor Legii 341/2004", subprogramul '15 ani de la Revolutia romana>>".

Astfel, in urma verificarii bilantului contabil din 2004 al SSPR, Curtea de Conturi (CC) a sesizat in mai 2005 Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la fapte comise in perioada 1 ianuarie - 20 decembrie 2002.

Totodata, s-a decis sesizarea instantei, pentru recuperarea prejudiciului de 3.069.559.505 lei vechi adus statului (2.995.684.817 lei vechi reprezentand plati necuvenite si 73.874.688 lei vechi dobanzi calculate pana la data de 8 aprilie 2005).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.