Senatorii au respins ieri un proiect de lege initiat de PRM care l-ar fi absolvit de vina mineriadelor pe Miron Cozma.
Printre parlamentarii initiatori ai proiectului de lege se numara insa si Dumitrescu Viorel, care este si avocatul lui Cozma. Legea, care primise aviz favorabil din partea comisiei de profil, a picat insa la votul din plen. Fiind vorba despre o lege organica, nu a obtinut acordul a jumatate plus unu din numarul senatorilor, adica 69 de voturi. Initiativa PRM avea un singur articol, care prevedea: "se amnistiaza infractiunea de subminare a puterii de stat, prevazuta de Codul Penal". Initiatorii proiectului au facut trimitere directa la evenimentele din 1999, cand a avut loc mineriada de la Costesti. Drept argument, peremistii au spus ca infractiunea de subminare a puterii de stat reprezinta o reminiscenta a sistemului totalitar care nu tolera initiativa si lupta sindicala, si prin urmare nu corespunde normelor europene.

Ei au dat ca exemplu o situatie similara din Statele Unite, cand presedintele George Washington a acordat in 1975, "iertare definitiva" Confederatiilor. In concluzie, initiatorii proiectului au spus ca, atata vreme cat amnistia are printre atribute "pacea sociala", amnistierea evenimentelor din acea perioada prin intermediul unei legi ar fi de fapt "expresia vointei populare".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.