Ion iriac i invitaii si au ucis de ase ori mai muli mistrei fa de cota aprobat de Ministerul Agriculturii. Codul penal pedepsete acest aspect i cu inchisoarea.

Timp de dou zile, Ion iriac a organizat o vintoare de protocol pe fondul su de la Balc, judeul Bihor. Adrian Nstase, fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sirbu, bancheri din Germania, Spania, SUA i Australia au fost invitaii speciali ai fostului tenisman. Vintorii s-au dovedit pricepui i au doborit 185 de mistrei, dintre care au czut sub gloane i citeva scroafe gestante, potrivit efului Direcei Silvice Oradea, ing. Liviu Judea. Puin pe ling etica vintorilor, susin ONG-urile care se ocup de protecia animalelor. Povestea acestui eveniment a fost preluat de unele ziare ca un eveniment monden, iar Ion iriac a subliniat c organizarea a fost ireproabil.

Exist ins o problem: a fost depit cota de recolt aprobat pe acel domeniu pentru 2005 de Ministerul Agriculturii, Pdurilor i Dezvoltrii Rurale (MAPDR). eful Biroului de Vintoare din cadrul MAPDR, Ilie Mihalache, ne-a declarat c pentru Fondul Balc cota a fost stabilit la 30 de mistrei pe an. "Impucarea animalelor din cresctorie poate avea loc doar in arc. Eliberai din acel loc, mistreii au ajuns pe fondul propriu-zis, iar aici cota este clar. Cine o depete risc pedepse penale", ne-a spus Mihalache.

De la un an la doi ani de inchisoare sau amenzi penale de la 100 la 150 de milioane de lei, prevede articolul 36 din Legea nr. 103/1996 privind fondul cinegetic. O discuie cu domnul iriac nu a putut avea loc, pentru c de aceste aspecte se ocup avocatul su, Nicolae Mindril. "Totul s-a desfurat conform legii. Este o neinelegere ori exist anumite interese politice in urma schimbrii puterii. Exist o ordonan guvernamental din vara lui 2004 care spune c gestionarul unei cresctorii de animale slbatice poate vina cit stabilete. Fr restricii ca numr de animale", ne-a declarat avocatul Mindril, precizind c "vintoarea nu a avut loc in arc". Ceea ce inseamn c au fost ucise animale pe fondul de vintoare la o cot stabilit precis. i inclcat, conform specialistului din minister.

Cadoul lui Sirbu: 12.000 ha pentru 10 milioane de lei

Unul dintre cele mai bune de fonduri de vintoare ale lui Ceauescu a fost cel din Pdurea Balc. Din 2001, acesta i-a fost atribuit lui Ion iriac, care are Asociaia de Vintoare Zimbrul. Surse din cadrul Ministerului Agriculturii, de la AGVPS, de la numeroase organizaii de protecia animalelor ne-au informat c domeniul de vintoare a fost dat aproape gratis de ministrul Ilie Sirbu. Bancherul iriac pltete anual 9,3 milioane de lei pentru 11.528 de hectare, dintre care suprafaa de 1.400 ha este un arc. Avocatul Mindril ne-a spus c s-a organizat licitaie, iar anunul a fost dat intr-un ziar.

In arhiva MAPDR exist doar dou acte. Un ordin prin care ministrul Sirbu a dat in gestiune fondul de vintoare, fr licitaie, aa cum prevede legea. Primul act ii las in grij terenul lui iriac pentru zece ani, dar a urmat al doilea contract, prin care ex-sportivul primete gestiunea pe 49 de ani. Aceste aspecte legale vor fi repede lmurite de Corpul de Control al noului ministru al Agriculturii i Pdurilor, Gheorghe Flutur.