PSD, PNL, PD sau PC isi sanctioneaza greu sau deloc membrii de partid cu probleme penale, iar atunci cind le retrag sprijinul politic o fac in mod arbitrar.

Vanghelie (PSD), Patriciu (PNL), Dutu (PD) sau Copos (PC) sint, ca si Adrian Nastase, politicieni pusi oficial sub acuzare la DNA, dar, spre deosebire de ultimul, partidele nu le-au retras sprijinul politic. Ocupa func-tii publice sau politice, chiar daca dau de zor cu subsemnatul la Parchet. In cazul partidelor din Romania, punerea sub acuzare nu este, ca in tarile nordice, de pilda, motiv automat de retragere a sprijinului politic.

Care este mai bun?

De exemplu, la PSD confuzia este maxima. Din punct de vedere strict juridic, situatia lui Marian Vanghelie este perfect identica cu cea a lui Adrian Nastase. Si unul, si celalalt au dosar la DNA si sint pusi sub invinuire. Totusi, se petrece un fenomen bizar. Nastase cade in partid, in timp ce Vanghelie urca. PSD i-a luat primului functia de presedinte executiv si l-a schimbat de la sefia Camerei. In schimb, acelasi partid l-a ales pe Vanghelie presedinte executiv la PSD Bucuresti si nu-si pune problema retragerii sprijinului pentru functia de primar al sectorului 5. Un paradox rezultat din confuzia criteriilor de sanctionare. Doar cind scandalul public afecteaza grav imaginea partidului si se reflecta in sondajele de opinie, partidul trece la sanctiuni. Insa si acest criteriu este subiectiv. Cu greu poate fi masurat in ce masura contribuie un singur om la degradarea imaginii partidului.

Sanctionat "tehnic"

"Tehnic vorbind, da, Vanghelie ar trebui sanctionat." Acesta este raspunsul primit ieri de la purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu, referitor la cazul Vanghelie. Diaconescu spune ca doar organizatia din care Vanghelie face parte ar trebui sa ia o eventuala decizie de sanctionare. PSD sector 5 este insa condus de insusi Vanghelie. Diaconescu afirma ca PSD nu are o prevedere statutara prin care sa dea sanctiuni membrilor care au probleme in justitie. "Nu stiu, e greu de spus daca am putea avea vreo prevedere, asa, ca in Olanda, acolo unde, daca ai un rechizitoriu facut, pleci din functie imediat. Din orice functie!", a explicat Diaconescu. Intrebat daca ar putea avea si PSD o astfel de prevedere, a preferat sa evite raspunsul: "Grea intrebare! Grea intrebare!".

Principii clare in Nord

In Germania, Marea Britanie, Olanda si tarile scandinave, principiul renuntarii la functiile politice este riguros respectat in momentul in care exista suspiciuni de coruptie. Europarlamentarul german Jo Leinen ne-a declarat: "Exista mai multe culturi politice in Europa. In unele tari, te retragi cind se dovedeste ca esti vinovat, in altele, cind exista doar suspiciuni. In Germania, presiunile ar fi imediat foarte mari si ai fi nevoit sa renunti la functie. Nu definitiv, dar pe perioada cercetarilor ar trebui sa fii suspendat din functie. Si in Scandinavia, Marea Britanie si Olanda, unde cultura politica este foarte riguroasa si corecta, daca un politician este suspectat de coruptie, se retrage imediat din functie".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.