Presedintele Traian Basescu a explicat recent, ca, in aceasta perioada, sunt putini sefi de stat straini care efectueaza vizite oficiale in Romania deoarece autoritatile de la Bucuresti au ca prioritate prezentarea realizarilor romanesti in afara granitelor in perspectiva integrarii europene.

"Nu facem invitatii. In acest an, avem un an extrem de dificil si am lansat foarte putine invitatii, in primul rand pentru ca avem prioritatile noastre
care ne obliga pe noi sa iesim in afara si, in al doilea rand, avem evenimentul gigantic din septembrie la care vor participa 63 de sefi de stat - Francofonia", a spus Traian Basescu.

Declaratiile sefului statului vin reactie la faptul ca mai multi parlamentari ai opozitiei au criticat in ultima vreme lipsa vizitelor la nivel inalt in Romania.
Presedintele Basescu a aratat ca, la Bucuresti, se vor afla presedintele Austriei, tara ce detine in prezent presedintia rotativa a Uniunii Europene, dar si presedintele Finlandei, tara pe timpul presedintiei careia se va realiza integrarea de facto a Romaniei in UE. "Sigur, lansam invitatii pentru anii urmatori cu multa placere", a spus Traian Basescu. In ceea ce priveste contactele bilaterale cu state precum Italia, Franta, Spania, Portugalia, tari in care lucreaza, dupa unele estimari, peste doua milioane de romani in prezent, Traian Basescu afirma ca Romania are o relatie excelenta cu fiecare dintre acestea.

Referitor la relatiile cu Federatia Rusa, presedintele Basescu considera ca aceasta nu trebuie trecuta pe un plan secund si afirma ca, in prezent, autoritatile de la Bucuresti fac eforturi extraordinare pentru restabilirea unui climat de incredere in relatia bilaterala.

"Daca exista vreo tara in raport cu care am manifestat precautie in actiunea politica a fost Federatia Rusa. Pentru ca noi avem nevoie sa restabilim un climat de incredere intre Romania si Federatia Rusa pe alte paliere decat cel din vremea cand eram in Pactul de la Varsovia sau in CAER", a declarat seful statului.

Cat priveste relatia bilaterala Romania-Republica Moldova, presedintele Basescu este de parere ca promovarea intereselor statului vecin nu are de ce sa faca rau tarii noastre in interiorul Uniunii Europene. "Noi avem un interes major: ca Republica Moldova sa nu fie abandonata politicii de vecinatate, ci sa fie tractata in politica de integrare", a precizat presedintele. In opinia sa, o Republica Moldova abandonata din perspectiva unui termen mediu din punct de vedere al integrarii in UE ar putea sa fie acoperita de influenta din Transnistria in loc sa ramana pe o influenta pro-europeana.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.