Sedinta CSAT de ieri a durat mai mult de 5 ore, fara sa razbata nimic din spatele usilor inchise.

Premierul Tariceanu a precizat, la final, ca patru dintre proiectele de legi referitoare la strategia de securitate nationala vor fi facute publice, pe site-ul presedintiei. Este vorba despre legile SRI, SIE, de statutul ofiterilor de informatii si de legea informatiilor si contrainformatiilor.

El a aratat ca Guvernul va prelua aceste propuneri si le va inainta catre Parlament, dar numai dupa ce ele vor fi supuse dezbaterii pentru ca "sunt unele lucruri care ar trebui reformulate". "Strategia de securitate nationala trebuie sa se integreze in strategia de securitate a UE", a mai spus premierul care a atras atentia asupra conceptului de "buna guvernare" dorit de presedintie. Acesta a fost introdus de americani "pentru tarile lumii a treia", a explicat premierul, asa incat "nu-si are locul in domeniul strategiei de securitate" a Romaniei. Tot ieri, a fost aprobata fara nicio obiectie si strategia de securitate nationala.

Consilierii sunt primii vinovati

Potrivit declaratiei lui Basescu, documentul nu a suferit modificari de fond, ci doar simple modificari de formulare. Seful statului a spus ca a tinut cont inclusiv de unele observatii ale primului-ministru, dar "nu pot fi insusite erorile".

Basescu a dat doua exemple de erori, pe care, ironic, le-a atribuit consilierilor premierului, si nu lui Tariceanu direct: una din ele este aceea ca strategia nu ar reflecta dinamica europeana si a doua se refera la conceptul de "buna guvernare", care l-a deranjat pe Tariceanu. Basescu a replicat ironic: "Am convingerea ca primul-ministru a avut toata bunavointa, dar consilierii n-au stiut ca acest concept se gaseste in tratatul constitutional. Este un concept de baza al Constitutiei europene, care se gaseste publicat si pe site-ul presedintiei". In final, seful statului a anuntat ca incepand de azi, cele patru legi privind securitatea nationala vor fi puse pe site-ul presedintiei, iar legile vor fi asumate direct de Traian Basescu. Pachetul de legi va fi asumat de guvern, dar forma finala va reveni in CSAT, pentru avizare.

Termen final pentru dosare: 30 mai!

CSAT a hotarat ca pana in 30 mai, toate institutiile care detin arhive sa le predea CNSAS, cu exceptia dosarelor care tin de securitatea nationala. Totodata, Basescu a cerut ca toate institutiile care detin arhivele PCR sa le puna la dispozitia Institutului pentru studierea comunismului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.