Incercand sa puna capat scandalului din Alianta, liderii PD si cei ai PNL s-au intrunit de urgenta.

Pentru a evita eventualele frictiuni, Consiliul National de Conducere al Aliantei se va intruni intr-o formula restransa. Potrivit noului mod de functionare, intalnirile saptamanale vor avea loc in formula 3+3: presedintii fiecaruia dintre cele doua partide plus doi dintre vicepresedinti.

Bilunar, liberalii si democratii se vor intalni in formula 5+5: presedintii plus patru vicepresedinti de fiecare parte. Liderii celor doua partide, Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu, au cazut de acord ca ruperea protocolului Aliantei nu poate fi o varianta luata in seama. Mai mult, Alianta D.A. nu a pierdut ocazia de a-si prezenta "rasunatorul" succes repurtat in alegerile partiale: 10 posturi de primar din cele 12 vacante au parvenit Aliantei.

Fumarea "pipei pacii" de catre PD si PNL n-a durat decat cateva ore, in contextul in care liderul democrat, Emil Boc, a criticat vehement declaratiile liberalului Atanasiu, potrivit carora PD ar colabora cu PSD. "Sau prezinta dovezile sau isi cere scuze publice", a subliniat Boc, care a adaugat ca asemenea declaratii induc un climat de neincredere, mai ales in conditiile in care democratii au inclus in propriul proiect politic faptul ca nu vor colabora cu PSD.

Supararea democratilor pe liberali a durat doar pana luni seara, cand intrunirea Consiliului National de Coordonare al Aliantei a hotarat ca incidentele dintre PNL si PD vor fi aduse in fata Comisiei Nationale de Arbitraj si in ultima instanta in fata CNC. Interesant este faptul ca fostul lider al PNL, Valeriu Stoica, a declarat, luni seara, intr-o emisiune televizata, ca Tariceanu mai are o sansa si anume aceea de a se desparti clar de gruparea Patriciu si de oamenii acestuia si de a reconstrui PNL pe principiile liberale.

PNL Si UDMR l-au refuzat pe presedinte

Seara nu a fost un sfetnic prea bun pentru PNL. Ca atare, euroobservatorii liberali nu au dat curs, marti, invitatiei adresate de presedintele Traian Basescu de a discuta la Cotroceni despre prestatia lor in cadrul Parlamentului European, considerand ca este vorba despre o "convocare pentru o lectie de dirigentie" din partea sefului statului, pe care au calificat-o drept nepotrivita. "Sa-i invite pentru o mustruluiala pe cei din PD, al caror presedinte de facto este", a sustinut liberalul Tiberiu Barbuletiu.

"Este modul in care domnul Basescu stie sa initieze false probleme pentru a le gasi pe urma rezolvari miraculoase. Dupa cate am inteles, dansul a venit destul de amarat de la Congresul PPE de la Roma si s-a gandit ca aceasta usoara neimplinire a neprimirii PD ca membru asociat in PPE poate fi acoperita daca isi varsa naduful asupra euroobservatorilor romani", a conchis liberalul. Nici colegul de coalitie al PNL, UDMR, nu a dat curs invitatiei sefului statului. Cei trei euroobservatori din partea UDMR au decis sa nu se prezinte nici ei la intalnirea de la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu, in semn de protest fata de atitudinea, din ultima vreme, a sefului statului fata de formatiunea din care acestia fac parte.

Euroobservatorii UDMR sunt nemultumiti
de "comportamentul inadecvat al sefului statului", manifestat, la Congresul de la Roma al Partidului Popularilor Europeni, fata de Uniune.

Scandaluri dupa scandaluri

Miercuri, cea de-a treia zi a saptamanii, a debutat cu un alt scandal, in contextul in care senatorul PD, Marius Marinescu, a cerut de la tribuna Parlamentului, demisia vicepremierul Copos, unul dintre membrii marcanti ai PC. Motivul: refuzul colegilor de Alianta si Coalitie de a sustine initiativa sa legislativa privind infintarea Autoritatii Nationale pentru Mediul de Afaceri. Mai mult, Marinescu si-a acuzat colegii ca au votat "in favoarea grupurilor de interese".

Saptamana nu se putea incheia, bineinteles, decat cu un alt mega-scandal. PC a reusit sa-si treaca, cu multe emotii, proiectul de lege privind reducerea TVA la alimentele de baza. Beneficiind surprinzator de sprijinul Opozitiei, conservatorii s-au lovit de "tradarea" liberalilor, care a votat impotriva.

Dan Voiculescu a amenintat ca partidul sau isi rezerva dreptul fundamental de a analiza foarte atent relatiile cu PNL. La randul sau, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a criticat "inconsecventa PD", care a sustinut aceasta initiativa, in contextul in care in cursul diminetii de joi avusese o discutie pe tema cu doi dintre liderii democrati, Adriean Videanu si Vasile Blaga. In concluzie, Alianta in special si Coalitia in general au trecut printr-o saptamana mai mult decat "agitata", trecand, ca si pana acum, de la o ora la alta, de la "pace" la "razboi".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.