Presedintele Traian Basescu a cerut public SRI, SIE, MApN, Arhivelor Nationale, detinatorilor arhivelor CC al PCR, tuturor institutiilor care detin documente privind pretinsele legaturi cu Securitatea din timpul regimului comunist, sa le puna la dispozitia CNSAS pentru a putea fi evaluate si elucidate acuzatiile privind o presupusa colaborare a sefului statului cu Securitatea.

"Presedintele Traian Basescu afirma in mod categoric ca nu a semnat niciodata un angajament cu Securitatea, ca nu a colaborat niciodata cu Securitatea ca politie politica si nu a desfasurat niciodata activitati in slujba acesteia", se arata intr-un comunicat transmis presei de catre Administratia Prezidentiala.

Presedintele Traian Basescu considera ca acuzatiile care i se aduc in acest sens nu au nici un fundament real, fiind facute in baza unor aprecieri care nu sunt sustinute de acte sau documente semnate sau generate de Traian Basescu, se mai arata in comunicat.

Regim de urgenta

Colegiul Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a anuntat ca a primit de la fostul consilier prezidential Mugur Ciuvica documentele care in opinia acestuia ar arata ca Traian Basescu ar fi colaborat cu Securitatea.

CNSAS a cerut, deja, MApN documentele originale, pe baza carora sa se verifice daca seful statului a fost sau nu colaborator al Securitatii. Colegiul CNSAS a stabilit preluarea in regim de urgenta a fondului arhivistic creat de Securitate la MApN, pentru a putea rezolva cererea inaintata de Mugur Ciuvica.

Mircea Dinescu, membru al CNSAS, a precizat ca institutia a cerut documentele originale de la Ministerul Apararii: "Referitor la cererea depusa de Mugur Ciuvica la CNSAS pe 10.04.2006, am stabilit preluarea in regim de urgenta a dosarelor aflate la Ministerul Apararii. Vom analiza si vom vedea", a declarat Mircea Dinescu, membru al CNSAS.

Dinescu a declarat ca, dupa ce se vor analiza toate documentele, Colegiul va face publica decizia luata in privinta cererii si si-a exprimat speranta ca "aceasta poveste sa se rezolve rapid deoarece toata lumea este interesata, inclusiv seful statului".

Sergiu Medar sare in apararea preSedintelui
Consilierul prezidential pe probleme de aparare, Sergiu Medar, considera ca documentele facute publice de Mugur Ciuvica dovedesc, de fapt, ca Traian Basescu nu a fost colaborator al Securitatii.
Sergiu Medar conducea la acea vreme Directia de Informatii Militare. Intr-un interviu acordat BBC World Service, Medar sustine ca, daca ar fi colaborat cu Securitatea, Traian Basescu ar fi primit un nume conspirativ imediat ce ar fi facut primul raport. Potrivit consilierului prezidential, numele sefului statului a fost trecut pe o lista de potentiali colaboratori, alaturi de multe altele, dar faptul ca nu a primit un nume conspirativ este o dovada clara ca nu a desfasurat nici un fel de activitate.

Atac prin ricoseu

Deranjat de comunicatul presedintiei prin care se precizase ca documentele referitoare la presupusa colaborare a presedintelui Traian Basescu cu Securitatea au fost folosite drept probe intr-un proces in 2004, Mugur Ciuvica a cerut demisia purtatorului de cuvant al presedintiei, Adriana Saftoiu.

Ciuvica interpreteaza un comunicat din 10 aprilie al Administratiei Prezidentiale, in care se afirma ca documentele date publicitatii luni de GIP au fost prezentate de catre MApN instantei in procesul dintre Traian Basescu si Mugur Ciuvica, tragand concluzia ca ori "Traian Basescu si avocatul sau au avut acces la documentul secret trimis de MApN instantei", ori "purtatorul de cuvant al Presedintiei minte".
Replica Adrianei Saftoiu nu s-a lasat asteptata.

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale a declarat ca Mugur Ciuvica "se face ca nu intelege, desi cunoaste la fel de bine ca si presedintele Traian Basescu sentinta penala" data in sedinta din 6 octombrie 2004 cand a fost obligat sa-i plateasca actualului sef al statului daune morale.
"In ceea ce priveste adresa de la MApN, instanta spune ca adresa a fost primita, dar contine date clasificate. Sentinta vorbeste clar de documente secrete care nu pot fi declasificate decat la cererea emitentului", a explicat Adriana Saftoiu. Aceasta a reiterat ca instantei i-a fost inaintat de catre CNSAS o adresa in care se precizeaza ca "Basescu Traian nu a fost agent/colaborator al Securitatii ca politie politica".

"Domnul Ciuvica se face ca nu pricepe. El sau avocatii sai au sentinta penala a Judecatoriei sectorului 2 care invoca aceste adrese", a mai spus Adriana Saftoiu. In urma procesului de la Judecatoria sectorului 2 Bucuresti, prin sentinta penala nr. 1.421 din sedinta publica din 6 octombrie 2004, Mugur Ciuvica a fost obligat la plata sumei de 500 de milioane de lei vechi reprezentand daune morale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.