Primarii si consilierii care demisioneaza din partide au timp 45 de zile sa aleaga daca ramin independenti sau pleaca la alta formatiune. Daca migreaza din nou, isi pierd automat functia.

Nou pentru migratori, trist pentru alesii locali! Primarul sau consilierul local care demisioneaza isi pierde automat functia, potrivit statutului alesilor locali. Mai au insa putin timp de gindire. Pina la intrarea in vigoare a legii, alesii locali au la dispozitie fix 45 de zile sa opteze pentru un alt partid. Daca au demisionat deja si nu se hotarasc in care barca sa sara, ramin pe listele partidului pe care tocmai l-au parasit.

Incepe "licitatia" de alesi locali

In acest termen de 45 de zile, este de asteptat o migratie masiva a alesilor locali - ultima legala din punct de vedere juridic. O migratie care va schimba cu siguranta configuratia politica in numeroase consilii locale si in citeva consilii judetene. Prin sondaj am aflat ca in cadrul Consiliului municipal Craiova vor exista consilieri care vor profita de termenul "legal" de migratie.

"Eu sint de doua luni membru PD, voi da declaratie ca voi continua cu acest partid si, din informatiile pe care le am, stiu ca trei sau patru consilieri municipali care acum sint membri PSD vor da declaratii ca au trecut la PD, trecere ce va avea loc imediat ce va incepe sa curga termenul de 45 de zile", ne-a declarat primarul Craiovei, Antonie Solomon, fost membru PSD. O situatie similara s-ar putea inregistra si la o serie de consilii locale din Valea Jiului. Vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Petru Marginean (PC), ne-a precizat: "La nivel de consiliu judetean nu am cunostinta ca s-ar putea inregistra miscari de la un partid la altul.

In citeva consilii locale din judet, cu precadere din localitati din Valea Jiului, da, exista astfel de informatii. Nu in urma unor asa-zise licitatii, desi si acest lucru este posibil, ci datorita unor presiuni ale principalelor partide aflate la putere. Practic, pot spune ca se intoarce roata. Intre 2000 si 2003, PSD a facut presiuni si a racolat alesi locali, acum cei supusi la presiuni vor fi cei din PSD. Fata de situatia din legislatura trecuta, PD si PNL vor fi avantajate, deoarece nu ii vor mai pierde pe cei racolati".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.