In vreme ce “prapastia” dintre PNL si PD pare sa fi devenit tot mai adanca, premierul Calin Popescu Tariceanu se pronunta pentru mentinerea stabilitatii politice nu doar pana la sfarsitul acestui an, ci si dupa integrarea in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.

Chiar daca sunt din ce in ce mai multe voci care vorbesc despre alegeri anticipate, premierul considera ca aceasta tema nu trebuie adusa in discutia cotidiana pentru a nu se crea perceptia ca agitatia este "starea naturala" a clasei politice romanesti.

In acest sens, primul-ministru a declarat ca este benefic sa se mearga in continuare pe modelul politic rezultat in urma alegerilor din 2004, fara sa se recurga la alegeri inainte de termen.

Intrebat cum comenteaza declaratiile presedintelui Basescu care spunea ca regreta faptul ca l-a nominalizat premier, Tariceanu a precizat ca vrea sa aiba cu seful statului o relatie pur institutionala, "in rest fiecare poate sa gaseasca caile de a-si duce la capat mandatul asa cum crede".

"Aceste chestiuni revin de o maniera permanenta in declaratiile presedintelui si, asa cum am facut si pana acum, nu am sa dau curs acestor atacuri si afirmatii", a mentionat Tariceanu. De asemenea, el a adaugat ca nu si-a propus o data limita in modul de abordare a relatiilor cu presedintele: "Nu putem sa ne facem ca ne comportam civilizat si normal pana la 31 decembrie 2006 si dupa aceea ne punem poalele in cap. Europenii se asteapta sa ne comportam ca niste parteneri egali din toate punctele de vedere. Pe baza unui principiu fundamental, al solidaritatii, sunt dispusi sa ne ajute sa recuperam decalajele. Deci cred ca treaba noastra se duce si dincolo de 1 ianuarie 2007".

Totodata, acesta a adaugat ca functionarea Aliantei D.A. "nu ar fi atat de rea" daca ar depinde numai de PNL si PD, fara sa intervina si alti "factori externi".

In CNSAS, "curatenia" trebuie inceputa "de sus in jos"
"Atata vreme cat in cadrul Colegiului CNSAS va exista o impartire pe simpatii si antipatii politice exista riscul ca acesta sa nu functioneze, in continuare", a declarat duminica, in cadrul unei emisiuni televizate, seful Executivului.

Potrivit acestuia, la CNSAS s-a produs un "blocaj intern", ale carui cauze sunt cunoscute de toata lumea. De asemenea, Tariceanu a afirmat ca Ticu Dumitrescu ar fi meritat sa conduca institutia "deoarece isi doreste sincer ca aceasta structura sa functioneze".

Scopul CNSAS este acela de a asigura accesul publicului la dosare, insa pentru ca acest lucru sa se intample colegiul trebuie sa functioneze, a spus Tariceanu. El considera ca departamentul actual de investigatii din cadrul CNSAS ar trebui sa aiba mai multa libertate, astfel incat dosarele sa nu fie cercetate in mod discretionar, asa cum s-a intamplat pana acum, "din considerente de ordin politic".

In opinia sa, "curatenia" trebuie inceputa insa de sus in jos, "daca vrem sa fim credibili". In ceea ce priveste declaratiile lui Corneliu Turianu conform carora ar fi colaborat cu securitatea, premierul a afirmat ca este vorba despre "un personaj care s-a comportat atat de lamentabil incat nu merita sa discutam despre el", totusi Tariceanu isi mentine intentia de a-l da in judecata pe acesta.

Premierul este de parere ca - atata vreme cat Turianu va intretine la CNSAS actuala disputa politica si va exista "tentatia permanenta ca unele persoane care au avut legatura cu fosta securitate sa fie acoperite - institutia nu isi mai justifica existenta". Insa lucrurile nu se vor limpezi prin desfiintarea institutiei, ci prin scoaterea dosarelor "de la naftalina", crede Tariceanu.

CNSAS a functionat mai degraba "ca un fel de filtru", unii fiind protejati, iar altii nu, a spus premierul. "Deci daca institutia va fi folosita ca un instrument politic, e foarte prost", a adaugat el. Tariceanu este de parere insa ca "se pot face corecturile necesare", ordonanta de modificare a legii privind organizarea si functionarea CNSAS fiind la Parlament.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.