Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bodan Olteanu, a declarat sambata, la Deva, ca formatiunea pe care o reprezinta sustine adoptarea votului uninominal si urmareste sa fie eliminata posibilitatea votarii pe liste suplimentare la urmatoarele alegeri.

Bogdan Olteanu considera ca, in acest fel, vor disparea "autobuzele, trenurile sau avioanele electorale care transporta oamenii sa voteze in alte localitati decat la domiciliu". "Vrem, astfel, sa eliminam situatiile dubioase, care pot aparea in organizarea alegerilor electorale", a explicat el.

Potrivit acestuia, comisia care va lucra la elaborarea proiectului Codului electoral va incerca sa gaseasca un sistem prin care sa fie posibil si votul electronic, mai ales pentru romanii din strainatate. In masura posibilitatilor, se pare ca de aceasta varianta ar putea beneficia si cetatenii romani care se afla in tara.

De asemenea, presedintele Camerei Deputatilor a afirmat ca a purtat discutii cu Asociatia Pro Democratia referitoare la sistemul electoral cel mai potrivit in Romania, dezbateri pe aceasta tema fiind programate insa si cu alte organizatii neguvernamentale din tara. Dupa ce se va lua o decizie finala, varianta aleasa va fi introdusa in proiectul Codului electoral.

"Noi, liberalii sustinem un sistem in care cetatenii sa aleaga intre candidati si nu intre liste de partide, un sistem uninominal", a afirmat Bogdan Olteanu, precizand totodata ca spera ca proiectul Codului electoral sa fie finalizat de comisia special constituita pana la sfarsitul acestui an.

Bogdan Olteanu: "Liberalii nu au motive sa rupa protocolul Aliantei "
Ruperea protocolului de functionare a Aliantei D.A. este periculoasa pentru viitorul tarii, a declarat ieri, la Timisoara, Bogdan Olteanu. Acesta a adresat un apel colegilor democrati din Alianta precum si partenerilor din Coalitie sa lase deoparte "frustrarile personale" si sa continue aplicarea programului de guvernare care este necesar nu numai cresterii nivelului de trai al populatiei, ci si integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

"Noi, liberalii, nu avem nici un motiv sa nu continuam activitatea in cadrul Aliantei, conform protocolului de functionare, pana in noiembrie 2008. Vom face toate eforturile ca Alianta si Coalitia de guvernamant sa mearga inainte pana la aceasta data", a afirmat presedintele Camerei Deputatilor. Liberalul a admis, totusi, ca exista probleme in cadrul Aliantei, dar acestea sunt mai putin serioase, spune el, decat cele dintre PNL si presedintele Traian Basescu.

In acest sens, Olteanu a precizat ca intre seful statului si premierul Calin Popescu Tariceanu trebuie sa existe relatii institutionale. "Unele dintre aceste neintelegeri sunt inerente si tin de capacitatea limitata a partidelor de a lucra in coalitie, altele tin, poate, si de chestiuni personale. Nu avem dreptul sa lasam chestiunile personale sa interfereze cu cele institutionale, avem un angajament politic asumat fata de alegatori si fata de Uniunea Europeana", a precizat presedintele Camerei Deputatilor.

Respect intre parteneri

Neintelegerile din sanul Aliantei PNL-PD au cuprins tot mai multe filiale judetene. Dupa Alba, la sfarsitul saptamanii trecute si conducerea PNL Mures s-a suparat pe colegii de Alianta. In acest sens, liderul filialei liberale din Mures, Eugen Nicolaescu, i-a somat pe democratii din judet sa-si revizuiasca atitudinea. Mai mult, el i-a cerut presedintelui Traian Basescu sa asigure functionarea Aliantei D.A. cel putin pana in 2008.

Marul discordiei? Aceeasi "veche" problema legata de "deschiderea" democratilor fata de diversi membri ai unor partide aflate in opozitie sau chiar la putere. Astfel, in opinia liberalului Bogdan Olteanu, Alianta PNL-PD functioneaza "destul de bine", iar actuala guvernare trebuie sa mearga mai departe, cel putin pana la 1 ianuarie 2007. "Daca nu ne puneam singuri piedici, atunci am fi creat mai multe locuri de munca si am fi atras mai multe fonduri. Oricum, PNL si PD functioneaza mai bine decat in 1997. Nu ne simpatizam intre noi? Regula jocului este sa ne respectam partenerii. Nu conteaza ca nu suntem prieteni", a spus Bogdan Olteanu.

"Directia tablouri" din Camera Deputatilor
Acesta sustine ca a aflat "cu stupoare" ca in institutia pe care o reprezinta exista o directie care se ocupa cu tablourile. "La preluarea functiei am renuntat la tablourile pe care le aveam in birou, preferand sa dau peretilor o alta utilitate. Am scos tablourile de pe pereti pentru ca nu mi-au placut. I-am rugat sa le depoziteze in niste conditii bune. Spre stupoarea mea, am aflat ca la Camera Deputatilor exista o directie de tablouri. Prefer sa am pe pereti coli mari de hartie pe care imi scriu proiectele", a spus presedintele Camerei Deputatilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.