Premierul Calin Popescu Tariceanu a respins afirmatiile lui Corneliu Turianu potrivit carora ar fi fost colaborator al Securitatii, apreciind ca acesta si-a incheiat intr-un mod cat se poate de dezonorant scurtul mandat la sefia CNSAS.

"Vreau sa declar limpede si fara echivoc: nu am fost colaborator al Securitatii, nu am avut nici o legatura cu aceasta institutie a fostului regim. Dar desigur ca, pentru a lamuri definitiv aceasta chestiune, dincolo de declaratia mea este nevoie ca CNSAS sa se pronunte in mod oficial", a spus Tariceanu. "Cred ca nu este de prisos sa se faca inca o verificare", a spus premierul, amintind ca aceste verificari au fost facute de cate ori a candidat pentru Parlament, iar CNSAS "nu a constatat nimic".

Primul-ministru a cerut si noului presedinte al CNSAS, Claudiu Secasiu, sa faca public cat mai curand dosarul sau "pentru a indeparta orice umbra de indoiala". Premierul a declarat ca este "foarte surprins" de declaratia lui Turianu care, astfel, "isi incheie in mod cat se poate de dezonorant scurtul mandat de presedinte al CNSAS".

Tariceanu considera ca este surprinzatoare atitudinea lui Turianu dupa ce, in calitate de premier, s-a pronuntat pentru deconspirarea dosarelor fostilor colaboratori ai Securitatii, pentru condamnarea publica a comunismului din partea statului roman si pentru adoptarea legii lustratiei. "Aceste atacuri si incercarea de a arunca, as spune, o galeata cu murdarii asupra mea face parte dintr-un demers la care nu ma asteptam sa-l vad pe domnul Turianu luand parte", a spus Tariceanu. El a precizat ca nu cunoaste cine sta in spatele acestui demers, dar Corneliu Turianu "preia mesajul sau flamura".

Tariceanu a spus ca va analiza "daca exista temeiul juridic" pentru a-l putea actiona in judecata pe Corneliu Turianu.

Corneliu Turianu, membru CNSAS, a declarat, marti, la o emisiune televizata, ca premierul Calin Popescu Tariceanu ar fi acuzat de fosti informatori ca a colaborat cu Securitatea. Surse CNSAS, citate de agentiile de presa, vorbeau despre o lista de 60 de politicieni pe care ar figura si numele 'Tariceanu Calin>>. Sursele precizau ca lista respectiva "pare ca ar fi fost intocmita de cei de la Directia investigatii".
Germina Nagat, seful Biroului de Investigatii din CNSAS, a declarat, insa, la un post de televiziune, ca i se pare "complet irational" ce a declarat Turianu. Ea a spus ca este o situatie inedita ca un membru al Colegiului sa dea publicitatii o informatie, inainte ca un dosar sa fie analizat de catre Colegiu.

De asemenea, ea a precizat ca Turianu nu are acele informatii de pe fluxul normal al CNSAS, iar Biroul de investigatii nu a dat nici o hartie in acest sens.
Totusi, Germina Nagat declara zilele trecute ca nume mari de parlamentari in functie, magistrati simpli si magistrati superiori figureaza pe lista CNSAS ca informatori sau ofiteri care au facut politie politica.

SecaSiu nu confirma afirmatiile lui Turianu
Presedintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu, a declarat ca nu are nici o informatie care sa confirme afirmatiile lui Corneliu Turianu, privind o posibila colaborare a premierului Calin Popescu Tariceanu cu fosta Securitate.

Secasiu a precizat ca nu a vazut nici o lista in care sa apara numele premierului. El a spus ca informatiile furnizate de Turianu nu intra in categoria celor pe care CNSAS le comunica public. De asemenea, Secasiu a spus ca Turianu va trebui sa aduca probe in sprijinul acelor afirmatii.

Colegiul CNSAS nu il poate sanctiona in vreun fel pe Corneliu Turianu, care nu a facut publice informatii din dosarele aflate la CNSAS, pentru ca, potrivit Biroului de Investigatii al institutiei, astfel de informatii nu exista.

In schimb, Turianu ar putea fi chemat la Comisia de Abuzuri din Camera Deputatilor. Vicepresedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii din Camera Deputatilor, Horia Uioreanu, considera ca declaratiile lui Corneliu Turianu dovedesc foarte clar ca acesta incearca, prin orice mijloace, sa compromita activitatea CNSAS si pe primul-ministru. "Afirmatiile lui Corneliu Turianu fac dovada unui atac fara precedent al fostei Securitati si o incercare disperata de blocare a reformei morale initiate si sustinute de PNL", a declarat Uioreanu, precizand ca va cere audierea lui Turianu, pentru ca acesta sa-si justifice afirmatiile.

Gestul lui Corneliu Turianu a fost condamnat atat de democrati cat si de liberali.
Presedintele Traian Basescu a declarat ca nu are "nimic in comun" cu declaratia lui Corneliu Turianu, adaugand ca, daca afirmatia lui Turianu ar fi reala, aceasta ar trebui sa fie bazata pe documente. "Nu am nimic in comun cu aceasta declaratie. Astazi se arunca vorbe si noroi despre oameni cu o usurinta cu care nici regimul comunist nu o facea. Exista un dispret inimaginabil pentru oameni", a afirmat seful statului.

PD s-a delimitat de declaratiile fostului presedinte al CNSAS. Democratii subliniaza ca nu au nici o legatura cu declaratiile lui Corneliu Turianu la adresa premierului Calin Popescu Tariceanu. Ca membru al CNSAS, Corneliu Turianu isi asuma responsabilitatea afirmatiilor pe care le face in privinta domeniului in care activeaza, afirma democratii, potrivit unui comunicat de presa al partidului.

"Se incearca compromiterea CNSAS"
Liberalii considera ca declaratiile lui Turianu nu sunt altceva decat un atac murdar al structurilor fostei securitati prin care se incearca compromiterea CNSAS.

"Intr-o prima etapa s-a incercat compromiterea persoanelor care au fost desemnate de catre Parlament in CNSAS, fie prin fabricarea de dosare a unora dintre ei, fie prin numirea in Colegiu a unor persoane lipsite de credibilitate. In cea de-a doua etapa, s-a trecut la anuntarea existentei unor dosare de colaboratori sau informatori pe numele unor lideri politici importanti, stiind ca ele nu exista, iar justificarile ulterioare vor duce la decredibilizarea CNSAS", explica secretarul general al PNL, Dan Motreanu.

Liberalul considera ca operatiunea de compromitere a CNSAS a inceput inca din momentul in care PNL a imbunatatit Legea Ticu si a definit politia politica, iar actiunile s-au amplificat dupa ce legea liberala a lustratiei a ajuns in Parlament si Calin Popescu Tariceanu, alaturi de PNL, a condamnat comunismul, spune Dan Motreanu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.