Traian Basescu cere studierea crimelor comunismului.

Presedintele Traian Basescu a hotarat sa infiinteze o comisie care sa analizeze crimele si abuzurile regimului comunist din Romania.
Presedintele comisiei va fi istoricul si politologul Vladimir Tismaneanu.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, comisia va trebui sa elaboreze o "sinteza stiintifica privind crimele si abuzurile regimului comunist din Romania de la infiintarea sa si pana la Revolutia din decembrie 1989".

Vor fi analizate "principalele institutii care au facut posibila perpetuarea dictaturii comuniste, incalcarile flagrante ale drepturilor omului si rolul unor personalitati politice in mentinerea si functionarea acestui sistem", in timpul regimului comunist.

Printre expertii care s-au implicat in acest demers se numara - potrivit comunicatului Presedintiei - "personalitati de varf ale disidentei si opozitiei anticomuniste" si oameni de stiinta din Romania si din strainatate.

Traian Basescu a raspuns in mai multe randuri apelurilor de a condamna oficial comunismul cerand intocmirea unui studiu stiintific pe aceasta tema.

Peste 600 de intelectuali au semnat recent o scrisoare prin care i-au cerut presedintelui Basescu sa condamne oficial comunismul.

in sprijinul cererii lor, intelectualii mentioneaza un record trist detinut de Romania: cel mai mare numar de detinuti politici raportat la numarul populatiei, si anume intre 500.000 si 2.000.000.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.