Puterea a inregistrat ieri una dintre cele mai grave defectiuni la vot care pot afecta integrarea europeana.

Din cauza absentarii in masa a deputatilor puterii, o ordonanta din domeniul administratiei pentru care Romania a primit "stegulet rosu" la Raportul de monitorizare al Comisiei Europene a cazut la vot.

Ordonanta a fost votata de 163 de parlamentari, numar insuficient pentru adoptarea unei legi organice, pentru care sint necesare 167 de voturi. Ordonanta de urgenta "privind unele masuri pentru intarirea capacitatii administrative a Romaniei pentru integrarea in UE" prevede suplimentarea personalului din administratie cu 8.564 de posturi obligatorii pentru gestionarea fondurilor comunitare.

Ministerul Agriculturii, al Mediului, al Finantelor, Ministerul Justitiei si Parchetul General se numara printre institutiile care ar fi trebuit sa angajeze peste 7.000 de persoane calificate. "In perioada 2007-2009, Romania va fi beneficiara unor importante transferuri financiare in cadrul politicii de coeziune a UE, fapt ce impune luarea tuturor masurilor necesare pentru a asigura o capacitate de absorbtie ridicata a acestor fonduri. Din aceste motive, se impune adoptarea in regim de urgenta a acestui act normativ", se mentioneaza in expunerea de motive a ordonantei de urgenta a Guvernului.

Prezentul-absent Adrian Nastase

38 de deputati ai puterii au lipsit ieri de la sedinta de plen a Camerei Deputatilor la momentul votului asupra ordonantei de urgenta a Guvernului. Dintre acestia, 13 sint de la PNL, 12 de la PD, 7 de la PC si 6 de la UDMR. Printre absenti s-a numarat insusi liderul de grup al PNL, Crin Antonescu, care ar trebui sa asigure prezenta din partea PNL.

In schimb, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a venit special pentru votul final. Un fapt curios, dar explicabil, s-a petrecut la PSD, unde deputatul Adrian Nastase a votat cu o abtinere la ordonanta, desi el nu era prezent in plen. Cel mai probabil, el a trimis cartela unui coleg care a votat in locul lui. In afara de cele 163 de voturi pentru, 59 s-au abtinut si 11 au votat impotriva. Cele 59 de abtineri au provenit de la PSD.

Potrivit deputatului Victor Ponta, PSD s-a abtinut pentru ca nu a fost consultat de catre Guvern atunci cind a facut impartirea posturilor in administratie. Intrebat daca PSD compromite integrarea europeana, Victor Ponta a afirmat ironic: "Poate dvs. o compromiteti, nu noi. Vreau sa-mi puneti intrebari serioase pentru ca PSD vrea integrarea in UE".

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca, in cazul neintrunirii numarului necesar de voturi, un act normativ mai poate fi votat inca o data in sesiunea parlamentara viitoare, adica dupa septembrie a.c. El a invocat un articol din regulamentul Camerei Deputatilor, adaugind ca ordonanta de urgenta isi produce efectele si Guvernul va angaja personalul necesar integrarii.

Solutii disperate
Pentru a acoperi defectiunile la vot, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a fost nevoit sa faca un artificiu procedural pentru a nu trece un proiect de lege marca Stanoiu. Modificarea la statutul magistratilor risca sa treaca ieri din acelasi motiv ca la ordonanta de urgenta. In consecinta, Olteanu a supus la vot prelungirea termenului de adoptare de la 45 de zile la 60 de zile, in speranta ca, data viitoare, deputatii puterii se vor mobiliza.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.