Seful SRI, Radu Timofte, a prezentat ieri bilantul activitatii Serviciului Roman de Informatii pe anul 2005, adica cam cate telefoane s-au ascultat, ce informatii interne au avut relevanta economica. Bilant de la care nu putea sa lipsesca presedintele Romaniei, Traian Basescu, marturisita fiind importanta pe care domnia sa o acorda serviciilor de informatii.

Cu aceasta ocazie, presedintele a cerut mai multa transparenta din partea SRI pentru ca, de multe ori, este "etichetat ca fiind vechea securitate" sau "politie politica", cat despre CNSAS, seful statului considera ca seamana mult cu vechiul CNSAS "si nu vom reusi sa deconspiram fosta politie politica nici in actuala maniera". Alaturi de Traian Basescu, la bilant trebuia sa fie prezent si premierul Tariceanu, dar care a considerat ca nu prea ar avea ce cauta acolo "pentru ca el pune accent pe structurile guvernamentale - ministere, agentii, autoritati - si nu pe serviciile secrete".

Anul trecut, SRI a ascultat peste Sase mii de telefoane

Potrivit lui Radu Timofte, volumul total al informatiilor reflecta o dinamica ascendenta in activitatea Serviciului Roman de Informatii.
Anul trecut, 40 la suta din informatiile interne au avut relevanta economica iar cantitatea de informatii in domeniul coruptiei a crescut cu 25 la suta. Peste doua treimi din numarul informatiilor provin de la surse secrete umane iar restul - de la surse secrete tehnice, a declarat luni, cu prilejul bilantului pe 2005 al SRI, directorul acestui serviciu, Radu Timofte.

In 2005, SRI a supravegheat 6.370 de posturi telefonice. Numarul mandatelor de ascultare a scazut cu 0,5 procente, a mai aratat seful SRI.
"Nu avem retineri sa apelam la acest instrument legal atunci cand este nevoie", a adaugat directorul SRI. 13.400 de documente de informare au fost folosite pentru informarea autoritatilor legale. In 2005, au fost trimise Ministerului Public si Ministerului de Interne 540 de sesizari. Numarul reactiilor la documentele transmise s-a dublat fata de anii precedenti.

"Povestea SRI egal Securitate este de mult depaSita"

Presedintele Traian Basescu a cerut mai multa transparenta din partea SRI. Seful statului a spus ca, de multe ori, SRI este "etichetat ca fiind vechea securitate" sau "politie politica", pentru ca la nivelul serviciului exista o lipsa de transparenta. "Va cer, in mod fara echivoc, sa analizati la nivelul conducerii serviciului, la nivelul conducerilor judetene si veti constata ca foarte multe lucruri din viata SRI pot fi facute publice ceea ce ar ajuta enorm la castigarea increderii populatiei in serviciu", a afirmat presedintele.

Seful statului a adaugat ca, pentru el, "povestea SRI egal securitate este de mult depasita", dar campaniile de presa din ultima perioada, precum si reactiile societatii civile arata ca populatia nu percepe transformarile care au avut loc in serviciu. "Trebuie sa iesim din ideea ca SRI are toate activitatile secrete.
Sunt foarte multe lucruri care se pot spune despre SRI, lucruri care, cu certitudine, ar reusi sa arate evolutiile pozitive ale SRI", a afirmat Traian Basescu.

Pe de alta parte, presedintele nu vede nici o batalie pentru conducerea serviciilor secrete.
Traian Basescu a dat asigurari ca, din punctul sau de vedere, va face tot ce se va putea pentru ca SRI sa nu fie implicat in nicio disputa politica.

In opinia sefului statului, SRI lucreaza pentru cetatenii Romaniei, nu impotriva lor, iar serviciul "nu mai este la dispozitia unei clici politice". "Presedintii vin si pleaca, guvernele vin si pleaca, dar SRI si-a facut deja un reflex din apararea intereselor cetatenilor", a spus Traian Basescu.

Seful statului a declarat ca, din punctul sau de vedere, SRI se bucura de toata increderea, desi "sunt destui lideri de opinie care acuza pe nedrept serviciul ca este o continuare a fostei securitati".

Pe de alta parte, in ceea ce priveste noul CNSAS, potrivit presedintelui, "se pare ca acesta seamana mult cu vechiul CNSAS si nu vom reusi sa deconspiram fosta politie politica nici in actuala maniera. Desemnarea reprezentantilor in CNSAS din randul partidelor nu este o solutie buna, pentru ca partidele nu au toate aceeasi viziune. Unele partide nu sunt deloc interesate pentru publicarea dosarelor si cred ca va trebui sa gasim o alta formula pentru ca romanii sa poata afla adevarul cine a facut si cine nu a facut politie politica".

Si daca vor continua disputele politice pe marginea conducerii Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), presedintele va solicita guvernului emiterea unei ordonante prin care presa sa aiba acces direct in depozitele CNSAS.

"Daca vor continua bataliile politice la CNSAS, va asigur ca voi cere guvernului si o alta solutie: accesul presei direct in depozitele CNSAS. Imediat ce voi sesiza ca si acest CNSAS face ce a facut cel dinainte voi cere guvernului o ordonanta de urgenta prin care presa sa aiba acces la dosare pentru a nu mai exista suspiciuni ca se negociaza dosare prin depozitele CNSAS", a spus seful statului.

Premierul nu vrea sa faca politica guvernului cu serviciile secrete

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, nelipsit de la toate bilanturile, a considerat ca prezenta sa la bilantul Serviciului Roman de Informatii (SRI) nu era nimerita, pentru ca el pune accent pe structurile guvernamentale - ministere, agentii, autoritati - si nu pe serviciile secrete.

"Ca prim-minsitru consider ca, pentru punerea in aplicare a programului de guvernare, trebuie sa lucrez in primul rand cu ministerele, cu autoritatile, cu agentiile care sunt in structura guvernului. Vreau sa fie foarte clar: nu inteleg sa fac politica guvernului cu institutiile secrete", a spus Calin Popescu-Tariceanu.

Potrivit premierului serviciile secrete au rolul de a proteja institutiile statului si de a ajuta autoritatile sa previna o serie de amenintari, dar ca, in calitate de prim-ministru, lucreaza cu institutiile care sunt insarcinate cu punerea in aplicare a programului de guvernare si care servesc drept interfata cu cetatenii.

"Multi romani inca mai cred ca multi dintre agentii SRI au cam aceleasi metehne ca fostii securisti.
Pentru mine insa aceasta idee este o poveste depasita, nu se compara SRI cu fosta Securitate si voi milita fata de societatea civila pentru a schimba aceasta imagine." - Traian Basescu


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.