O serie de organizatii de revolutionari au dat publicitatii miercuri o “Lista a rusinii” care contine numele unor personaje asupra carora planeaza dubii si controverse in legatura cu implicarea in revolutia romana. Surprinde aparitia pe aceasta lista a numelui lui Petre Roman, alaturi de Ion Iliescu, Toma Zaharia, Eugen Badalan sau Constantin Degeratu.

Cum comentati prezenta dumneavoastra pe "Lista rusinii"?
Protestez, ferm si categoric, impotriva afirmatiilor care ar apartine unor reprezentanti ai organizatiilor revolutionare cu privire la prezenta si faptele mele in revolutia romana. Ca unul care am fost la baricada de la Inter, in 21 decembrie 1989, ca unul dintre cei care au stat acolo pina cind gloantele lui Ceausescu au ucis 39 dintre "baricadisti", ca unul care a doua zi dimineata, pe 22 decembrie, am fost printre primii care au patruns in fostul sediu al CC, ca unul care, in calitate de prim-ministru, am ordonat formarea unei comisii de ancheta cu privire la revolutia din Timisoara si implicarea in represiunea din Timisoara a diferitilor factori ai puterii lui Ceausescu, consider ca aceasta lista constituie o grava incercare de a-mi compromite numele.

De ce credeti ca sinteti pe lista?
Eu spun clar: este o manipulare extrem de grava. Nu poate fi la mijloc decit o manipulare politica. Nu are nici un fel de baza. De ce n-a spus acest domn de ce a cerut sa fie inclus Petre Roman pe acea lista?

Ceilalti "colegi" de lista?
In legatura cu ceilalti acuzati, ca e vorba de domnul Badalan, de domnul Degeratu, sint lucruri clar controversate, poate ca dumnealor au fost intre fortele de represiune. Nu neg, nu am date complete la ora actuala. Multi au fost in fortele de represiune, dar o singura concluzie se impune - Roman a fost sub gloantele lui Ceausescu, nu dintre cei care sa traga.

Atunci?
Nu inteleg, ce fel de instanta e aia care ma include pe mine fara dovezi? E o manipulare ticaloasa, e politic, dupa parerea mea. Eu n-am sa tac, nu se poate in felul acesta. Eu stiu foarte bine ce porcarii se pot spune in politica. Dar nici chiar in halul asta! E o ticalosie politica fara limite.

Cui i-ar folosi aceasta miscare?
Ehe... Acelora care vor sa stearga de fapt revolutia. Am mai trait momentul asta o data, in1996. Se incearca stergerea eventualelor probleme pe care le-au avut in timpul revolutiei oamenii acestia. Cine erau ei? Cei care sint acuma pe cele mai inalte functii in guvern, in statul de drept... Chiar in halul asta sa intoarcem lucrurile? Ce a facut Roman toata cariera lui? A fost singurul care s-a opus sistemului ceausist. In fond, nu degeaba a venit mineriada din 1991. Asta-i o chestiune delicata, pe care nu o pot proba. Dar asta-i sentimentul meu, ca multi au pus umarul... De fapt, ei incearca sa recupereze, sa spuna: "Noi am facut revolutia!". Ca si cum Securitatea n-ar fi fost instrumentul fundamental al regimului Ceausescu, ce dracu’!


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.