Traian Basescu a facut, ieri, prima vizita in strainatate in calitate de presedinte al Romaniei la Chisinau, unde a fost invitat de omologul sau moldovean, Vladimir Voronin. Seful statului roman a fost insotit de ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, de consilierii prezidentiali Andrei Plesu, Adriana Saftoiu si Theodor Stolojan si de consilierul de stat Ileana Ilinoiu. Seful statului roman s-a intalnit si cu presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Eugenia Ostapciuc, cu vicepresedintele Aliantei Braghis, Lidia Gutu, cu liderul PPCD, Iurie Rosca si cu liderul Partidului Comunistilor din Republica Moldova, Victor Stepaniuc.

In cadrul vizitei, in urma discutiilor asupra stadiului actual si perspectivelor largi de dezvoltare a relatiilor dintre ambele tari, a fost adoptata Declaratia comuna a presedintilor Republicii Moldova si Romaniei. In acest document se arata ca cei doi presedinti s-au pronuntat asupra necesitatii utilizarii eficiente a potentialului de colaborare bilaterala si multilaterala, a consolidarii securitatii europene si regionale, precum si dezvoltarii relatiilor dintre ambele state pe cele mai diverse directii, inclusiv in domeniul comercial-economic, social-umanitar si cel cultural.

'Mai intai, un telefon la Bucuresti>>

Tinand cont de obiectivul strategic al ambelor tari de a adera la Uniunea Europeana, Moldova si Romania vor intensifica relatiile in vederea realizarii acestui scop, care vor include consultari politice intre institutiile relevante. Presedintele Traian Basescu a declarat, la finalul convorbirilor cu Vladimir Voronin, ca Romania va fi cel mai puternic avocat al Republicii Moldova pentru integrarea in UE si ca nu va permite niciodata ca aceasta tara sa fie santajata pentru energia electrica.

Guvernul de la Bucuresti a acceptat, la solicitarea Chisinaului, sa livreze energie electrica in Moldova, insa, cu conditia ca aceasta va recunoaste o datorie de 32 milioane USD pentru electricitatea livrata anterior. Executivul roman a aprobat joi o hotarare in care se arata ca Romania va furniza Moldovei 300.000 MWh energie electrica, la pretul de pe piata romaneasca, potrivit presei romanesti. La livrare, Chisinaul va plati contravaloarea energiei electrice la pretul existent pe piata interna, urmand sa acopere diferentele de pret prin livrarea de energie pe perioada verii, a precizat primul-ministru roman Calin Popescu-Tariceanu.

Basescu i-a spus lui Voronin ca, la orice fel de probleme, sa incerce mai intai un telefon la Bucuresti, pentru ca nu va fi tara care sa raspunda mai prompt decat Romania.

Marea familie europeana

Reafirmandu-si sprijinul pentru eforturile de integrare europeana ale Republicii Moldova, Romania, totodata, va sustine si in continuare actiunile indreptate spre consolidarea suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Moldovei, spre solutionarea problemei transnistrene, a afirmat Basescu. El si-a exprimat in mod special disponibilitatea de a semna Declaratia de Stabilitate si Securitate pentru Republica Moldova si de a contribui la actiunile comunitatii internationale in vederea realizarii prevederilor Declaratiei.

"Suntem hotarati sa tratam Moldova cu respectul cuvenit pentru un stat independent si suveran. Suntem doua state legate de aceeasi istorie, de care nu ne este rusine nici unuia si cred ca trebuie sa ne lege viitorul comun in Uniunea Europeana", a afirmat Traian Basescu. Seful statului roman a mai spus ca "Romania garanteaza Republicii Moldova ca va fi cel mai puternic avocat pentru integrarea sa in UE". "Acolo ne vom intalni si vom face parte din marea familie europeana", a adaugat presedintele Romaniei.

Traian Basescu a mai spus ca relatia bilaterala trebuie extinsa de la nivel de sef de stat la structurile administrative si la comunitatea de afaceri. El a mai adaugat ca este nepermis ca membrii comunitatii de afaceri din Romania sa nu se indrepte spre Republica Moldova. Basescu a mai adaugat ca acestia vor fi stimulati sa-si indrepte atentia spre Moldova.

Consultanta pentru aderarea la UE

La randul sau, presedintele Vladimir Voronin a salutat vizita lui Traian Basescu la Chisinau, despre care a spus ca este prea scurta si mult asteptata, avand in vedere ca precedenta vizita a unui sef de stat roman, in Republica Moldova, a avut loc in urma cu sase ani.

Presedintele Republicii Moldova a spus ca ambele parti au ajuns la concluzia ca nu este normala situatia relatiilor dintre cele doua state vecine, care in momentul de fata sunt "inghetate sau semiinghetate".

Voronin a precizat ca Moldova are foarte multe de facut pe drumul spre Uniunea Europeana, iar Romania are o experienta importanta in acest domeniu. La finalul convorbirilor, la iesirea din cladirea Presedintiei, seful statului roman a fost aclamat de aproximativ 100 de persoane. El s-a indreptat spre multime, a dat mana si s-a imbratisat cu mai multe persoane. In acest timp, cei prezenti au strigat: "Basescu", "Unire", "Frati romani".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.