Lui Adrian Nastase nu-i mai ajung inaugurarile. Intrat in criza de popularitate, premierul a ajuns sa celebreze obiective care vor fi date in folosinta peste cativa ani. Iar exemplul cu reactorul 2 al Centralei nucleare de la Cernavoda, inaugurat de Nastase duminica, desi se afla in faza de constructie, nu este decat ultimul exemplu in acest sens. Finalizarea reactorului urmeaza sa aiba loc in 2005. Dar ce sa faca Nastase daca acum e campanie?

Fatada conteaza

Istoria inaugurarilor in avans e veche. Numai in acest an de gratie Nastase a dat cateva mostre demne de toata atentia. Cu ocazia sarbatoririi Zilei Principatelor Unite, premierul si presedintele nu s-au sfiit sa inaugureze Teatrul Gheorghe Pastia, desi lucrarile de renovare a institutiei erau departe de a fi finalizate. Interiorul institutiei era in santier la acea data, scaunele pentru public nefiind montate. Lipseau sistemele de lumini si cortina, iar mecanica de scena era si ea in lucru. Dar asta nu I-a impiedicat pe premier si pe presedinte sa se dea in barci din dragoste de inauguratori supremi. Vizita din mai a premierului la Botosani s-a lasat cu ispravi similiare. Pentru pregatirea unui miting in comuna Vladeni, prefectul judetului a insistat pe langa primar ca sala de sport din localitate sa fie gata, ca sa se bucure ochii premierului ce tara mandra are. Prefectul l-a contactat chiar si pe directorul societatii care executa constructia in acelasi scop al urgentarii lucrarilor. Asa ca lumea a dat bice, chiar daca efectul pripei in constructii e bine stiut: multe dintre salile urgentate pentru placerea de inaugurator a premierului sunt acum inutilizabile din cauza igrasiei sau a diferitelor defectiuni. Tot in mai, pentru ca era campania la locale, Nastase a inaugurat in comuna Muntenii de Jos din Vaslui o flacara vesnica la statuia lui Stefan cel Mare cu focul de la butelie. Nimic neobisnuit daca premierul nu ar fi inaugurat tot atunci si o retea de gaze naturale. Care nu era terminata, cu toate ca, la insistentele lui Oprisan, lucratorii au zorit lucrarile cat au putut. Daca nu le-au terminat, nu-i nimic. Doar nu rata premierul o inaugurare doar pentru ca se expunea ridicolului folosind focul de la butelie, desi tocmai inaugurase o retea de gaze, care se presupune ca ar fi trebuit sa-i scuteasca pe locuitorii din zona de folosirea buteliilor.

Si muzeul era gol...

Dar una dintre cele mai hilare inaugurari a fost cea a Muzeului National de Arta Contemporana de la Palatul Parlamentului. Momentul insa era important: cu cateva zile inainte de alegerile locale, mai-marii PSD, in frunte cu premierul iubit, au vrut sa demonstreze ce mari iubitori de arta sunt. Publicul avea sa intre in muzeu abia la sfarsitul lunii octombrie, dar pentru linistea PSD inaugurarea s-a facut cu cinci luni mai devreme. Explicatia oficiala a fost ca urmeaza cateva luni de carantina si ca intervalul era necesar pentru teste referitoare la umiditate, la starea peretilor, la culturi biologice si radiatii. Cum s-ar spune, trebuia ca muzeul sa fie antiatomic. Insa muzeul inaugurat era gol. Singurul lucru expus acolo era neobrazarea guvernantilor, orbiti de dorinta lor de a iesi in fata cu orice pret. In aceeasi situatie a fost waterpark-ul de la Otopeni, inaugurat cu doua zile inainte de alegerile locale, chiar daca lucrarile nu erau terminate. Dar alegerile nu asteptau.

Autostrazi la kilogram

Nici autostrazile nu au fost uitate, fiind un subiect sensibil la public. Asa ca premierul s-a apucat de inaugurat nu autostrazi, ca nu le-a realizat, ci tronsoane. S-a mai facut un kilometru de autostrada? Pac si inaugurarea. O astfel de ocazie s-a ivit tot inainte de alegerile locale, cand Nastase a inaugurat primele doua tronsoane ale autostrazii Bucuresti-Constanta. De parca drumurile ar fi carne tocata si s-ar inaugura la kilogram. Dupa primul tur de scrutin, spectacolul ieftin a continuat cu autostrada Brasov-Bors. Asta pentru ca Nastase sa-l prezinte multimilor pe Ioan Rus, aspirant la primaria Clujului, ca marele artizan al acestei investitii fara licitatie. Inaugurarea respectiva a fost devansata expres pentru a-i aduce capital electoral lui Rus. Zadarnic, de altfel. Ciudateniile au dus si la inaugurarea de catre premier a unei cai ferate fara autorizatie de constructie. E vorba de tronsonul Valcea-Valcele, pentru care nu exista, la momentul binecuvantarii ei de catre premier, o autorizatie din partea Consiliului Judetean. Proiectul i-a fost drag si lui Ceausescu, care l-a abandonat pentru ca studiile au aratat ca solul nu poate sustine asemenea lucrari. Premierul a fost mai tare ca Ceausescu si a inaugurat el acest proiect.

Elevii, dusi cu zaharelul

A venit insa toamna si a inceput scoala. Premierul dorea sa inaugureze cat mai multe scoli. Asa incat nu s-a suparat cand o scoala din Bals a fost reparata de ochii lumii in graba pentru ca Nastase sa inaugureze sala de sport. Cum putea sa se laude cu o sala de sport in timp ce scoala era o ruina? Asa incat s-a dat cu un strat de var si scoala era ca noua. Pe dinafara. Premierul s-a ferit sa intre in scoala ca sa nu descopere in ce conditii invatau elevii pe care ii invita sa faca sport. Inaugurat in octombrie, Muzeul National Filatelic din incinta Muzeului National de Istorie era plin de semnele constructiei. Nastase a savurat insa cele cateva timbre cu chipul sau, asa incat schelele nu par sa-l fi deranjat. Dupa cum nu l-a deranjat nici partea neterminata de la noul Mall din Drumul Taberei. De ce sa nu ne laudam cu ceva care nu s-a infaptuit inca, dar pe care cetatenii il asteapta cu nerabdare? De fapt, toata politica PSD e dupa acest calapod: o inaugurare a ceva care inca nu s-a intamplat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.