Seful statului a fost criticat de Gheorghe Ciuhandu si Marko Bela pentru ca si-a tinut discursul sub sigla Partidului Democrat.

Intr-un discurs la Congresul Aniversar al Partidului Popular European de la Roma, presedintele Traian Basescu a cerut celui mai important grup din Parlamentul European sa sprijine aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. El i-a asigurat pe participanti ca aderarea Romaniei nu va genera probleme Uniunii Europene.

Basescu s-a intilnit cu seful grupului din Parlamentul European, Hans Gert Poettering, si cu europarlametarul Antonio Lopez Isturiz, reales ieri secretar general al PPE.

De PPE poate depinde Raportul

Oficialii romani sint preocupati de dorinta Comisiei de Politica Externa din Parlamentul European, condusa de Elmar Brok, un influent europarlamentar PPE, de a realiza un raport inaintea Raportului de monitorizare al Comisiei Europene din 16 mai.

Documentul Parlamentului European va avea un caracter consultativ, dar ar putea influenta atmosfera intr-o perioada in care se redacteaza raportul crucial al Comisiei, de care depinde data aderarii. Teme precum adoptiile, unde mai multi europarlamentari au acum o pozitie radical diferita de cea a Emmei Nicholson, sau coruptia ar putea reveni in dezbaterea Parlamentului European, incingind spiritele.

PD, in curind in PPE?

Liderii partidelor romanesti prezenti la Roma au abordat si relatiile dintre partidele lor asociate la PPE - PPCD, UDMR si PD, care are doar un statut de partid observator.

Taranistii au adresat o scrisoare conducerii PPE in care au prezentat situatia de la CNSAS, acuzind o coalitie PD-PSD-PRM impotriva lui Constantin Ticu Dumitrescu.

Maghiarii se pling de modul in care sint tratati de PD si asteapta o "schimbare de atitudine". Marko Bela ne-a declarat ca "e nevoie de un important partid parlamentar pe linga UDMR care sa apartina PPE si probabil acela e PD, dar acesta trebuie sa-si asume doctrina populara cind intra in PPE".

Reuniune PPE sub sigle de partide

PD are sanse foarte mari sa devina membru cu drepturi depline in PPE in curind. Formatiunea europeana e renumita pentru pragmatismul ei si nu are de gind sa scape o asemenea "prada": un partid de guvernare si un presedinte dintr-o tara de dimensiuni considerabile in UE.

De altfel, organizatorii au plasat ca fundal, in timpul discursului lui Basescu, un steag al Romaniei, sigla PPE si sigla Partidului Democrat. Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, premierul albanez, Sali Berisha, si presedintele bulgar, Ghiorghi Pirvanov, au vorbit si ei tot in fata unui fundal format din steagul tarilor lor, sigla partidului afiliat la PPE si sigla PPE.

Manifestul de la Roma

"Partidul Popular European a adoptat, la Congresul care a marcat 30 de ani de la nasterea partidului, "Manifestul de la Roma", care sustine o "Europa a cetatenilor", indepartindu-se de la ideea gaullista a unei "Europe a natiunilor". Liderii grupului parlamentar al PPE au fost si intr-o audienta la Papa Benedict al XVI-lea, pe care l-au asigurat ca ei promoveaza valorile iudeo-crestine in Europa".

Lopez-isturiz: "PD, membru deplin PPE in momentul aderarii"

Interviu cu Antonio Lopez-Isturiz, secretar general al PPE, europarlamentar spaniol, reales la Congresul PPE in functia de secretar general.

Care este pozitia dumneavoastra cu privire la aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007?

PPE nu este impotriva Romaniei, aceasta este o minciuna. Sint unii oameni care cred ca aderarea trebuie sa fie mai tirziu, altii cred ca aderarea trebuie sa aiba loc acum. Eu sint dintre cei care cred ca aderarea trebuie sa se produca acum. Dupa debutul PD in scena europeana, al lui Emil Boc si al celorlalti prieteni ai nostri din acest partid, a devenit clar ca, prin modul in care politicienii romani lucreaza cu noi, ei doresc intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Intr-un partid politic contactele sint foarte importante. Trebuie sa va spun ca Partidul Democrat face o treaba foarte buna in explicarea temelor in fata membrilor PPE si a Parlamentului European, iar lucrurile merg foarte bine.

PD are doar statut de euroobservator la PPE, nu este partid asociat precum UDMR sau PPCD.

Asa spun statutele noastre. Cind un partid vine, are doar statut de observator. Dupa o perioada de reflectie devine partid cu statut de asociat. Iar statutul de membru cu drepturi depline este acordat numai daca tara de origine devine membra a Uniunii Europene.

Cit de departe este PD de statutul de membru deplin?

Nu foarte departe. Trebuie sa respectati prevederile care regleaza statutul politic si vad intimplindu-se acest lucru in curind.

Este vorba de luni de zile?

Probabil.

Multi lideri ai PD afirma ca partidul va fi membru cu drepturi depline al PPE cind Romania va adera la Uniunea Europeana.

Evident, asta este asigurat. Asa este in Statutul PPE, daca Romania devine membru UE, atunci PD va fi membru deplin al PPE.

Ati avut vreo retinere ca PD sa devina membru asociat?

Nu, iar eu sint responsabilul cu acest dosar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.