Partidul Popularilor Europeni (PPE) a respins ieri, la Roma, o rezolutie introdusa in regim de urgenta de catre Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR), care prevedea ca partidele romanesti afiliate la PPE sa sustina varianta guvernamentala a legii privind statutul minoritatilor nationale, a anuntat Biroul de presa al Partidului Democrat (PD).

Presedintele PD, Emil Boc, prezent la lucrarile Congresului PPE, le-a vorbit participantilor despre imposibilitatea acceptarii dreptului de veto al Consiliului National al Minoritatilor in materie de numiri in functii publice, mai ales in urma celor precizate de Comisia de la Venetia, se afirma in comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, Emil Boc a mentionat ca nici crearea de structuri paralele ale statului roman pe criterii etnice nu respecta recomandarile Comisiei de la Venetia, ca urmare ele nu pot fi acceptate de catre Partidul Democrat, chiar daca sunt prevazute in varianta guvernamentala a legii.

"Datorita interventiei presedintelui PD, rezolutia a fost respinsa de catre Comisia PPE pentru adoptarea rezolutiilor, astfel incat acest document nu va mai intra pe ordinea de zi a Congresului PPE", se arata in comunicatul PD. Potrivit Biroului de presa al PD, Emil Boc a aflat cu totul intamplator despre aceasta rezolutie si i-a solicitat presedintelui UDMR retragerea documentului, "pentru a nu da dovada de lipsa de colegialitate, fiind insa refuzat de Marko Bela".

Proiectul de rezolutie propus de UDMR in problema minoritatilor va fi discutat in cadrul Biroului politic al PPE dupa ce acesta nu a intrat pe ordinea de zi a Congresului PPE care are loc in aceste zile la Roma. "In problema minoritatilor am avut un proiect de rezolutie care insa va fi discutat in Biroul politic al PPE", a declarat ieri, citat de Rompres, Marko Bela, care conduce delegatia UDMR la Congresul de la Roma.

Delegatia UDMR la Roma a incercat sa introduca pe ordinea de zi adoptarea unei rezolutii prin care partidele romanesti afiliate la Partidul Popular European sa fie obligate sa sustina legea statutului minoritatilor in forma adoptata de Guvernul de la Bucuresti.

Liderul UDMR a recunoscut ca a refuzat solicitarea presedintelui Partidului Democrat, Emil Boc, prezent si el la Congresul de la Roma, de a retrage proiectul de rezolutie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.