Ordonanta de ratificare a acordului romano-maghiar pentru infiintarea Fundatiei publice romano-maghiare Emanuil Gojdu a fost respinsa de Camera Deputatilor.

Numai un vot a lipsit coalitiei pentru ca acordul sa fie ratificat de Camera. Astfel, au fost 88 de voturi "pentru", 83 "impotriva" si 4 abtineri. Cum regulamentul Camerei prevede ca legile ordinare sa fie aprobate cu jumatate plus unu din voturile parlamentarilor prezenti, ar mai fi fost nevoie de un singur vot favorabil, in conditiile in care au fost prezenti 177 de deputati.

Respingerea a fost posibila nu datorita absentelor din randul parlamentarilor coalitiei, ca in alte dati, ci datorita opozitiei unora dintre ei fata de acord.

Sase deputati ai PD din Transilvania au recunoscut ca au votat impotriva ordonantei pentru ca nu ar garanta drepturile Fundatiei Gojdu care functioneaza deja in Romania sub patronajul Bisericii Ortodoxe.

Ordonanta de ratificare va fi trimisa Senatului care este Camera decizionala. Presedintele UDMR, Marko Bela, unul dintre sprijinitorii ordonantei, spera ca acordul sa primeasca finalmente ratificarea dorita la Camera superioara pentru ca sa nu aiba de suferit credibilitatea Guvernului in relatiile externe bilaterale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.