Garnitura de disidenti PNL s-a trezit din letargie dupa mojicia lui Orban. Theodor Stolojan se arata ingrijorat de viitorul partidului, Cristian Boureanu sare la Tariceanu, iar familia Turcan are probleme in partid si la Guvern.

Deputatul Cristian Boureanu a declarat marti seara, la un post de televiziune, ca "PNL s-a consolidat in micimea lui si a ajuns al treilea, daca nu al patrulea partid al tarii". Boureanu l-a atacat si pe seful sau de partid, spunind: "Calin Popescu Tariceanu s-a dovedit ca este mult mai mic decit il credeau sustinatorii sai din partid". Tot despre presedintele PNL, Boureanu a mai afirmat ca, "dupa ce a preluat puterea in partid, i-a eliminat pe toti liderii potentiali care i-ar fi putut face concurenta". Boureanu este suspendat un an din PNL, deoarece a declarat ca liderii partidului au avut intilniri cu omologi din PSD.

Familia Turcan, prigonita in partid

Prapastia dintre grupul de disidenti din PNL si actuala conducere s-a adincit dupa atacul suburban lansat de Ludovic Orban impotriva Ralucai Turcan. Deputata PNL a sugerat, chiar, ca atacul a fost premeditat. A doua zi, premierul Tariceanu l-a demis pe sotul deputatei PNL din Guvern, dar Raluca Turcan afirmase ca-i ceruse demisia inca de saptamina trecuta: "Nu cred in coincidente. Sotul meu a refuzat sa demisioneze si a spus ca isi asuma sa fie dat afara, iar in clipa urmatoare iese Ludovic Orban cu astfel de declaratii", a afirmat Turcan. Ludovic Orban n-a fost sanctionat in nici un fel de conducerea PNL.

Atac la conducerea PNL

A doua personalitate in sondaje, Theodor Stolojan, lasa sa se inteleaga ca ar putea deveni mai activ in politica in perioada urmatoare. Intrebat daca este nemultumit de modul in care este condus PNL, Stolojan a declarat, recent, intr-un interviu pentru "Cotidianul": "N-as putea sa spun ca sint nemultumit, pentru ca PNL se afla la guvernare. Ma nemultumeste insa ca s-a uitat prea repede de o serie de componente, de o serie de factori care au dus in 2000 la slabirea partidului". (n.r. - conflictul dintre Valeriu Stoica si Dinu Patriciu care a dus la scaderea PNL la 7% in sondaje. In 2002, Stolojan a devenit presedinte al PNL.) Intrebat daca va reveni la conducerea PNL, Stolojan a raspuns: "Nu. Deocamdata nu. Insa voi vedea in viitor".

"Nu exista un grup coagulat"

Un alt marginalizat in partid este Mona Musca. Ea a recunoscut ca se intilneste cu Theodor Stolojan si cu Valeriu Stoica si ca discuta despre situatia din PNL, fara sa lucreze insa la un proiect de tip "alternativa politica". "Nu exista un grup coagulat. Sintem activi fiecare in zona lui. Discutii am cu toata lumea, insa diferentele de opinie sint mari", a spus Mona Musca, insistind ca "un congres extraordinar in PNL, inainte de admiterea in UE, ar fi cea mai mare prostie". Mona Musca nu a negat faptul ca ar putea candida pentru functia de presedinte al PNL. "Mi-e greu sa spun. Da si nu. Candidatul la presedintia partidului trebuie sa indeplineasca cel putin doua conditii, sa fie cel care merita o asemenea functie si sa fie dorit de colegi", a mentionat Musca, adaugind ca "tine legatura cu colegii din filiale".

Stoica pariaza pe Musca si pe Stolojan

"Sint gata sa ma asociez unui grup, unui curent care doreste unificarea fortelor de dreapta si declansarea unei reforme in cadrul PNL. Insa nu vreau sa fiu eu initiatorul grupului", a afirmat Valeriu Stoica. "Persoane ca Stolojan sau Musca trebuie incurajate pentru ca pot reforma partidul", a adaugat Stoica.

El a spus ca in acest moment nu exista un grup coagulat care sa sustina un alt proiect politic pentru PNL. Si Stoica a mentionat ca are discutii cu Stolojan si Mona Musca, insa majoritatea se consuma la reuniuni publice.

Boureanu, un om cu credibilitate

"Cu Theodor Stolojan mi s-a intimplat sa ma vad destul de des, cu Mona Musca sint coleg de grup parlamentar si, de asemenea, vorbim des. Cu Stoica m-am vazut acum citeva saptamini. Iar ca sa completez, cu Traian Basescu nu m-am mai intilnit de anul trecut din septembrie, de la un eveniment public", a afirmat deputatul liberal Cristian Boureanu.

Cu toate astea, Boureanu considera ca "nu se poate vorbi despre un grup coagulat". "Cred ca prezenta publica alaturi de PNL a unui om cu credibilitate de 40% ar fi benefica", a raspuns Boureanu la intrebarea daca Stolojan ar trebui sa devina activ in politica si in PNL.

"Oamenii lui Basescu", cu ochii pe Stolojan

Vocea disidentilor din PNL nu este unitara. Mona Musca, Cristian Boureanu, Valeriu Stoica nu reusesc sa coaguleze in jurul lor membri de partid pentru a construi o alternativa in PNL. De la momentul retragerii din cursa electorala, Theodor Stolojan a avut o singura tentativa de a se intilni cu partidul. Rezultatul a fost in dezavantajul lui, pentru ca Tariceanu a stiut sa-i minimalizeze reuniunea. Dupa acel moment, Stolojan a renuntat sa se mai implice, surse apropiate acestuia sustinind ca acesta nu va mai accepta sa preia functia de presedinte al PNL. O singura situatie l-ar scoate pe Stolojan din amortire. Eliberarea functiei de premier si de presedinte PNL de catre Calin Popescu Tariceanu ar fi un moment potrivit pentru ca liberalul cu cea mai mare notorietate sa redevina activ.

Rolul lui Stolojan la Palatul Cotroceni este de consilier al presedintelui pe probleme economice.

PNL masoara "impactul mediatic"

"Nu avem un sistem de monitorizare a celor care fac declaratii negative despre PNL si despre Calin Popescu Tariceanu. Noi putem studia de la caz la caz care este impactul mediatic al declaratiilor si in functie de asta sa stabilim daca este cazul sa sanctionam pe cineva", a declarat vicepresedintele PNL Teodor Melescanu privitor la criticile exprimate de grupul marginalizatilor. El a precizat ca, spre exemplu, impactul declaratiilor, din emisiunea televizata, facute de Cristian Boureanu este redus si ca nu implica marirea sanctiunii de la suspendare la excludere. Melescanu a mai spus ca pina acum "nici declaratiile lui Stoica sau ale lui Stolojan nu au constituit obiect de studiu pentru PNL".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.