Glasurilor contestatarilor din PSD au fost reduse la tacere.

Presedintele Mircea Geoana da impresia ca perioada in care deputatii revoltati ai partidului il puneau la colt a trecut. Prin urmare, el a revenit la discursul belicos si autoritar de la inceputul crizei provocate de retragerea sprijinului politic pentru Adrian Nastase. Mai ales ca se bucura de sprijinul lui Ion Iliescu care a contribuit in mare parte la inabusirea "rebeliunii" initiate de Nastase. Biroul Permanent National al PSD de ieri a marcat sfarsitul tulburarilor orchestrate discret de fostul presedinte executiv.

Nastase, invitat de Iliescu la decenta

Singura care a stricat impresia de armonie deplina a fost Rovana Plumb, care a prezentat conducerii partidului platforma initiata de sprijinitorii lui Nastase. Insa nici Rovana Plumb nu a incercat sa provoace o ostilitate si mai mare fata de cei care au ezitat in privinta ramanerii lor in partid. Ea a spus ca platforma propusa este veche de doua-trei luni si ca nu ascunde intentii deviationiste sau de sciziune a PSD. Pozitia defensiva a lui Plumb l-a impresionat pe Vasile Dincu, care a spus cu condescendenta ca PSD trebuie sa arate "toleranta pentru cei care au avut o ratacire, sa intelegem si punctul lor de vedere."

In schimb, senatorul Dincu nu si-a ascuns scepticismul fata de aceasta posibilitate a revenirii lui Nastase in prim-planul PSD, iar Ion Iliescu i-a sugerat lui Nastase sa ia "o pauza de reflectie de un an". Intrebat ulterior la ce s-a referit, fostul presedinte a raspuns sec: "La decenta. Cand te afli in situatia lui nu te apuci sa dai lectii altora. Nu e potrivit in situatia lui. Are niste lucruri la care trebuie sa reflecteze." Posibilitatea unei sciziuni a PSD nu mai este una luata in calcul de Iliescu, ce a spus despre fostul sau premier ca "e baiat inteligent si va lua decizia corecta".

Mult mai categoric a fost presedintele PSD, Mircea Geoana. Acesta a spus ca cei care au avut declaratii critice la adresa conducerii sau care s-au gandit sa demisioneze din partid vor trece printr-o "perioada de testare". "Este de neconceput sa asteptam colegi sa se hotarasca daca mai sunt in partid, daca n-o sa mai fie in partid. Vom avea o atitudine de mai mare vigilenta fata de declaratiile publice ale mai multor colegi". Invitat sa se explice, Geoana a adaugat ca declaratiile sau gesturile care vor aduce deservicii de imagine partidului vor intra in analiza "mai serioasa" a conducerii.

Subiectul platformei-alternativa a fost tratat mult mai dur de Geoana decat de ceilalti colegi ai sai: "Cine are idei de adus la proiectele noastre este binevenit, dar a ne preface ca nu vedem care este intentia reala din spatele unei asa-zise platforme, inseamna ca nu ne pricepem la politica". Geoana a apreciat ca tema platformei lui Nastase este o tema falsa care a urmat esecului cooptarii mai multor deputati care sa paraseasca PSD-ul.

Congresul ramane subiect de controverse

Singurul punct in care cei doi nu sunt de acord este subiectul Congresului extraordinar. Iliescu il sustine in continuare. In schimb, Geoana si grupul de la Cluj se opun.

"Nu cred ca in acest moment avem argumente sa sustinem un Congres extraordinar. Nu avem nici alte proiecte, nici alte mize. Nu vad la ce ar folosi", a declarat Vasile Dincu. Deocamdata, s-a convenit convocarea Consiliului National al PSD pentru sfarsitul lunii mai. Totodata, conducerea PSD a discutat despre seria de intalniri ale conducerii centrale cu liderii organizatiilor judetene din cursul acestei saptamani. Miercuri, la Iasi, vor veni reprezentantii filialelor din Moldova, iar cei din Muntenia se vor intruni joi, la Bucuresti. Maratonul sedintelor va continua vineri, la Cluj, cu pesedistii ardeleni. Mai sunt preconizate doua intalniri, una cu filialele din sud-vest si alta cu cele din sud-estul tarii. Iliescu a spus ca s-ar putea sa nu participe la toate.

O noua demisie

Deputatul PSD Marin Diaconescu si-a anuntat, ieri, demisia din partid, pentru ca "s-a saturat sa fie catalogat ca membru al unui partid corupt". Cunoscut ca unul dintre apropiatii lui Adrian Nastase, Diaconescu a precizat ca nu vrea sa mai stea in formatiunea din care fac parte Miron Mitrea - "omul care trage toate sforile", Marian Oprisan si Viorel Hrebenciuc.

"Imi pare rau de domnul Ion Iliescu", a mai spus demisionarul. El a precizat ca nu are oferte din partea altor partide, pentru a deveni membru al vreunei formatiuni politice. "Vreau sa traiesc si viata de independent", a precizat Marin Diaconescu. Pana acum, au mai demisionat din PSD deputatii Eugen Bejinariu si Zamfir Dumitrescu, iar un alt deputat, Liviu Mugurel Sarbu, a fost exclus din partid.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.