Comisia speciala de cercetare a averii demnitarilor de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca sesizarea lui Adrian Nastase privind verificarea mostenirii primite de la matusa Tamara Cernasov nu a fost facuta legal si prin urmare nu va incepe cercetarile.

Comisia si-a argumentat decizia aratand ca sotia fostului premier, Dana Nastase, detinatoarea mostenirii, nu are calitate demnitar, iar comisia cerceteaza prin lege numai averea demnitarilor.

Comisia de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca Adrian Nastase nu putea sa faca el cererea de verificare a mostenirii pentru ca, de fapt, era vorba de bunuri transmise sotiei sale si nu lui.

La momentul izbucnirii scandalului legat de mostenirea in valoare de aproape un milion de euro, la jumatatea lunii ianuarie, Adrian Nastase a cerut procurorului general Ilie Botos sa verifice legalitatea acestei mosteniri.

"Dosar inchis"

Avocata familiei Nastase, Ana Diculescu, spune ca dosarul cererii de verificare a mostenirii familiei Nastase a fost inchis.

"Investirea Comisiei nu este corect facuta atata vreme cat averea care trebuia cercetata era o avere a doamnei Nastase, care nu este om politic, nu are functii politice si, in consecinta, s-a clasat".

"Comisia de verificare a averilor- daca considera ca este o avere ilicita- investeste completul de trei al Curtii Supreme de Justitie. N-a fost cazul aici, pentru ca averea doamnei Nastase e o avere licita, dobandita prin mostenire"- a precizat avocata Ana Diculescu.

Ancheta DNA continua

Pe de alta parte, magistratii de la inalta Curte de Casatie si Justitie respinsera joi contestatia depusa de avocata familiei Nastase in legatura cu competenta Comisiei speciale de verificare a averii demnitarilor alcatuita potrivit legii din doi judecatori si un procuror.

Este vorba despre respingerea unei asa-numite "exceptii de neconstitutionalitate", ridicate in urma cu circa trei saptamani.

Avocata Ana Diculescu argumenta atunci ca, din cauza subordonarii procurorului fata de Ministerul Public, el nu poate evalua situatia averii in cauza in mod obiectiv si nu poate face parte dintr-o instanta de judecata.

Procurorii de la DNA au extins cercetarile in "dosarul Zambaccian", in care Adrian Nastase este cercetat pentru modul in care a cumparat un teren in strada cu acelasi nume din Bucuresti, si acum investigheaza si mostenirea de un milion de euro primita de familia Nastase de la o matusa care traia dintr-o pensie de doar patru milioane de lei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.