Gong-pauza. Nastase a fost umilit ieri de Iliescu si Geoana, satisfacuti evident ca nimeni nu-l urmeaza. Doar deputatii Eugen Bejinariu si Zamfir Dumitrescu au demisionat ieri din PSD.

"Am inteles ca nu are de gind sa plece, ca nu il mai bintuie asemenea ginduri. Dar altminteri, sigur, e intr-o perioada de reflexii (poate a vrut sa spuna reflectii - n.r.) multiple, dar nu cred ca il mai tenteaza ideea de a parasi partidul", a ridiculizat ieri Iliescu, zimbind larg, incercarea esuata a lui Nastase de a pleca din partid. Veteranul partidului a incercat sa minimalizeze criza: "Sotul cu sotia se mai cearta in familie, dar divergentele nu pot sa duca la ruptura". Mircea Geoana s-a tinut si el de ironii: "Tonul mai belicos al unor colegi s-a mai atenuat. Probabil si-au mai consultat colegii, familia. Organizarea de fractiuni in partid e contraproductiva. Din 70, 50, citi au zis ca sint (parlamentari gata de plecare cu Adrian Nastase la PC - n.r.), au mai ramas numai doi". Geoana a facut referire la cei doi deputati, Eugen Bejinariu si Zamfir Dumitrescu, care au fost obligati sa demisioneze ieri din partid pentru a-si respecta angajamentul public. Bejinariu l-a acuzat pe Geoana ca dezmembreaza partidul si ca l-a prabusit in sondaje.

Sedinta prin SMS

Ieri, deputatii PSD nu mai aveau chef de nimic. Tensiunea ajunsese la cote maxime. Comunicarea matinala facuta de Viorel Hrebenciuc, "nu mai facem sedinta grupurilor parlamentare ale partidului", i-a satisfacut. Cu putin inainte de ora 12.00, parlamentarii primesc SMS: "Sedinta de grup, ora 12.30". La ora 12.00, Nicolae Vacaroiu avea alta parere: "Nu se tine sedinta". La un minut, deputatele Manuela Mitrea si Aura Vasile vin cu alt anunt: "Se tine sedinta". Agitat, senatorul George Maior, apropiat al lui Geoana, isi suna seful: "Iliescu a convocat toata lumea la sedinta". Nastase, insotit doar de consiliera sa, a urcat disciplinat in lift. A avut ieri o zi proasta. La usa biroului lui de la etajul patru nu mai era aglomeratie. Doar Rovana Plumb, membru PSD, si Eugen Bejinariu, ex-deputat PSD. "Inca nu mi-am clarificat concluziile. O sa va anunt la momentul potrivit", raspundea Nastase la orice intrebare pusa de jurnalisti.

Trei ore de scandal

Sedinta convocata de Iliescu era gata sa se intrerupa dupa primele minute: "Declar sedinta deschisa. Cine doreste sa ia cuvintul?", a intrebat seful deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc. Liniste. Repeta intrebarea. Pauza. "Atunci, sa plecam acasa", a propus Hrebenciuc. Rodica Stanoiu a deschis gura. Nu si Adrian Nastase, care a stat mut in cele trei ore de sedinta. Iliescu si Geoana au propus temporizarea situatiei. Abia dupa doua ore au inceput criticile la adresa lui Geoana. Cea mai vocala, Rovana Plumb, ramasa oficial aparatoarea lui Nastase. Restul sustinatorilor lui Nastase i-au reprosat lui Geoana ca nu le da proiecte de legi pe care sa le promoveze in Parlament, dar au anuntat public ca nu-i mai intereseaza sa plece din partid.

Nastase s-a jucat cu zmeie

"Am muncit ca o furnicuta prin gunoaie sa aduc voturi partidului. Eu plec, daca plec, dar nu plec", a comunicat senatorul Petre Daea, ruda cu Dana Nastase, aflat printre cei anuntati de Bejinariu ca pleaca cu Nastase la PC. Majoritatea sustinatorilor fostului premier erau ieri suparati pe faptul ca acesta i-a folosit pe Bejinariu si pe Dumitrescu ca buzdugan in usa partidului si i-a lasat afara. "Eu am inaltat zmeul, iar ei au tinut sfoara. Zmeul a zburat. Asta e", si-ar fi justificat Nastase jocul unui lider PSD care i-a cerut, dupa sedinta, explicatii pentru soarta celor doi. "Incercarea lui Nastase a esuat ca un avion stricat care a picat in bot si si-a rupt aripile", a caracterizat situatia viceliderul Ilie Sirbu. Mai mult, platforma cu care Nastase ameninta PSD, "Romania noilor sanse", intinsa pe noua pagini, cu capitole precum "Confuzie ideologica", "Confuzie morala", "Confuzie politica", a fost distribuita de consiliera fostului premier doar la doi-trei deputati fideli. Mircea Geoana a primit-o pe sub mina de la unul dintre ei.

Iliescu: Presa e parsiva

Ion Iliescu a declarat ieri ca presa este "parsiva", intrucit alimenteaza starile conflictuale, oferind "singe si scandaluri" si inducind, astfel, o anumita tendinta de panica. "Si, pentru ca ma aflu in fata media, pe linga meritele pe care le are de a fi purtatorul de mesaje si cadrul in care se afirma ideile, presa e si parsiva, adica alimenteaza starile conflictuale pentru ca ii place sa ofere singe si scandaluri si multi cad in aceasta capcana", a declarat Iliescu. El a apreciat ca PSD are o slabiciune in relatia cu presa. "Sa stabilim si o relatie de comunicare mai deschisa, mai lesnicioasa, mai amicala chiar (cu presa - n. red.). Am si discutat despre asta, cum sa facem mai bine acest lucru", a precizat Iliescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.