Dupa ce a intrerupt contactele cu liderii PSD, Adrian Nastase a discutat ieri cu apropiatii sai din partid si a decis ca sa nu paraseasca tabara social-democrata.

Mai mult, Nastase s-a hotarat sa incerce "detronarea" lui Mircea Geoana prin convocarea unui Congres extraordinar in urmatoarele doua luni. Rovana Plumb, Eugen Bejinariu, Ioan Timis, Mugurel Sarbu, Ovidiu Branzan, Marin Diaconescu, Petre Daea, Zamfir Dumitrescu si Monalisa Galateanu au convenit cu Nastase sa elaboreze o platforma social-democrata in interiorul PSD care sa intre in dezbaterea partidului. Aceasta urmeaza sa fie finalizata peste doua saptamani.

Opozitie in interiorul PSD

Un alt deziderat al gruparii Nastase este convocarea rapida a unui Congres extraordinar. "Nici unul dintre noi nu vrem sa plecam din partid. Sunt simple speculatii si cautam solutii" a declarat Rovana Plumb la iesirea din noul cabinet al lui Adrian Nastase. Deocamdata, platforma va fi pusa in discutia organizatiilor locale pentru obtinerea unui sprijin mai larg in interiorul PSD. In schimb, deputatul Ioan Timis nu scoate complet din discutie varianta plecarii din PSD daca initiativa nu va avea succesul scontat. "Nu putem asa usor sa ne suparam, sa ne luam jucariile si sa plecam acasa. Trebuie inainte sa discutam, sa gasim solutii si sa incercam sa schimbam starea de lucruri. Daca vom reusi, bine, daca nu, probabil ca vom pleca" a spus Timis. El nu a ascuns ca initiatorii platformei vor sa puna in discutie maniera in care Mircea Geoana a condus partidul incepand din aprilie 2005: "Vrem Congres extraordinar care sa stabileasca cine este vinovat pentru ceea ce se intampla in partid si sa ceara sa se ia masuri si pentru cei raspunzatori de ceea ce s-a intamplat, pentru ca pana la urma si executarea politica a lui Adrian Nastase a fost facuta intr-o instanta nestatutara".

Hrebenciuc: "Eu stapanesc viitorul"

La sedinta de ieri dimineata, conducerea PSD parea sa se fi resemnat cu pierderea unor deputati. Rand pe rand, Miron Mitrea, Ilie Sarbu si Viorel Hrebenciuc au confirmat ca unii deputati vor parasi in mod cert partidul. Preconizata sedinta a Consiliului de Integritate Morala ce urma sa discute cazul Iorgovan nu a mai avut loc.

Marea necunoscuta era ce pozitie va adopta Adrian Nastase. Liderul grupului social-democrat de la Camera Deputatilor a evaluat la 10-15 numarul deputatilor care doresc sa plece. "Le-am spus ca oricat de rau le-ar fi acum in PSD, le este infinit mai bine decat in oricare partid din esichierul politic" a afirmat Hrebenciuc.

In ceea ce priveste eventualitatea unui pas inapoi din partea sa pentru recredibilizarea PSD, Hrebenciuc s-a aparat spunand ca nu are nici un fel de functie in partid, iar pozitia de lider al grupului PSD de la Camera a fost obtinuta prin votul democratic al colegilor sai.

Dimpotriva, pesedistul se simte pe val: "Ca sa stapanim viitorul, trebuie sa cunoastem foarte bine trecutul, or eu sunt dintre cei din partid care cunoaste foarte bine trecutul, dovada ca eu stapanesc viitorul." Cat priveste posibilitatea ca Adrian Nastase sa se puna in fruntea "secesionistilor" din partid, Hrebenciuc a declarat ca acum este momentul ca fostul premier sa demonstreze ca nu se agata de o functie de conducere in partid.

Nastase nu mai vorbeste cu Iliescu

La finalul reuniunii, Mircea Geoana, Ion Iliescu si Vasile Dancu au iesit impreuna la declaratii. "Majoritatea imensa a deputatilor PSD sunt uniti in jurul partidului" a spus Geoana increzator ca sciziunea va fi evitata, iar exodul parlamentarilor va fi zagazuit. Presedintele PSD sustine ca pericolul sciziunii este supraestimat de presa. In schimb, Ion Iliescu nu s-a ferit sa vorbeasca de ruperea partidului amintind insa ca dizidenta din 1997 a gruparii lui Teodor Melescanu nu a impiedicat refacerea partidului si recastigarea puterii. Despre atitudinea lui Nastase nici Iliescu nu a putut da detalii pentru ca fostul presedinte executiv al PSD a refuzat sa vorbeasca la telefon cu mentorul sau politic.

Iliescu nu a depus prea mult efort pentru a domoli supararea fostului sau premier afirmand ca "Adrian Nastase era unul din cei care purtau responsabilitatea pentru imaginea acestui partid".
Peste numai cateva ore, Iliescu si Geoana au avut motive atat de bucurie, cat si ingrijorare: pe moment, Nastase nu va provoca o sciziune, dar se pregateste pentru razboiul ce are ca miza sefia PSD. In plus, grupul Ponta - Daciana Sarbu parea hotarat sa plece. Posibil, la PIN, alaturi de Cosmin Gusa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.