Partidul Conservator este criticat de partenerii de guvernare din Alianta DA, ca urmare a prezentarii unui candidat propriu la presedintia Camerei Deputatilor.

In pofida alegerii deputatului PNL Bogdan Olteanu in aceasta functie, atat Partidul National Liberal, cat mai ales Partidul Democrat au pus sub semnul intrebarii continuarea prezentei PC la guvernare.

Partidul Democrat a acuzat formatiunea lui Dan Voiculescu de duplicitate, numind-o, precum presedintele Basescu la inceput de mandat, "solutie imorala".

Partidul Conservator a adoptat o atitudine defensiva, prin pozitia purtatorului sau de cuvant Bogdan Ciuca.

"Suntem la guvernare pentru ca Presedintele Basescu ne-a cerut-o. Daca domnul Basescu ne va cere sa iesim de la guvernare, daca Premierul Tariceanu o va cere, pentru noi nu este absolut nici o problema. Suntem intr-o coalitie pe actiunile guvernului, dar sunt momente in care putem avea propria parere", a explicat Bogdan Ciuca prezenta deputatei PC Daniela Popa in cursa pentru presedintia Camerei Deputatilor.

PNL nu doreste excluderea PC din guvern

Desi ambele formatiuni din cadrul Aliantei PNL-PD recunosc ca relatia cu partidul lui Dan Voiculescu e problematica, Liberalii par mai reticenti atunci cand vine vorba de posibila ei eliminare din coalitia de guvernamant.

Partidul National Liberal, prin liderul grupului de la Camera Crin Antonescu, considera ca nu e momentul ca Partidul Conservator sa fie "decupat de la guvernare". in schimb, dupa cum spune deputatul PNL, ar fi momentul pentru un bilant privind sustinerea parlamentara a Coalitiei de catre Partidul Conservator.

"E o diferenta de prespectiva intre cele doua partide. PD cere eliminarea de la guvernare a PC pentru ca are o tema pe care o reia in mod regulat, aceea a alegerilor anticipate. Premierul Tariceanu si PNL sunt mai degraba marcati de calendarul aderarii la Uniunea Europeana. Nu putem lua in calcul, pana ce acest calendar se va implini, varianta alegerilor anticipate si de aceea trebuie pana atunci sa ne confruntam cu aritmetica parlamentara", a declarat la BBC deputatul Crin Antonescu.

PD doreste scoaterei "solutiei imorale"

Partidul Conservator dispune de 11 senatori si 21 de deputati si fara aceste 32 de voturi Alianta DA si UDMR nu pot obtine o majoritate absoluta in Parlament. si asa, parlamentarii PC au votat uneori, in comisie sau in plen alaturi de PSD (pe lsitele caruia a intrat de fapt in parlament) si PRM.

La randul sau, Partidul Democrat acuza Partidul Conservator ca ar juca un joc dublu si, dupa cum spune deputatul Cezar Preda, a cerut Premierului Calin Popescu Tariceanu sa ia masuri. Cezar Preda afirma ca ar fi si multi membri PNL care doresc iesirea de la guvernare a Partidului Conservator.

"Faptul ca nu se ia aceasta decizie, faptul ca se invoca totdeauna tema stabilitatii pana la raportul de tara al Comisiei Europene si pana la aderare, pun stavila dorintei Partidului Democrat de a scoate de la guvernare aceasta solutie imorala care se cheama Partidul Conservator", a spus la BBC Cezar Preda.

Inca de lunii, presedintele PD, Emil Boc declara ca, prin desemnarea unui candidat propriu la presedintia Camerei, Partidul Conservator s-ar fi situat in afara coalitiei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.