"Romania si Bulgaria mai au foarte multe de facut pentru a putea adera la Uniunea European", a afirmat comisarul european pentru Extindere Olli Rehn in cadrul sedintei Comisiei de Politica Externa din cadrul Parlamentului European, informeaza un comunicat sosit la redactie. Olli Rehn a anuntat cu acest prilej intensificarea monitorizarii celor doua tari candidate din partea Comisiei Europene, pentru a se asigura astfel indeplinirea angajamentelor asumate. "Vreau sa fie clar ca nu voi ezita sa recomand Consiliului European invocarea clauzelor de salvgardare, inclusiv amanarea aderarii cu un an de zile in cazul in care nu suntem siguri ca Romania este pregatita", a afirmat responsabilul european pentru extindere. Olli Rehn a reamintit in fata Comisiei de politica externa a Parlamentului European ca activarea clauzei de salvgardare pentru Romania in domeniul Justitiei si Afacerilor Interne, ca si pentru Competitie, se poate face doar cu majoritatea calificata a membrilor Consiliului European.

Comisarul pentru Extindere a apreciat ca Romania trebuie sa dovedeasca indeplinirea conditiilor de aderare pana la raportul din aceasta toamna, "ceea ce nu va fi o sarcina deloc usoara, mai ales pentru un guvern proaspat numit". Olli Rehn a declarat ca "noul premier al Romaniei, Tariceanu, a transformat integrarea europeana in prioritatea sa centrala, iar acesta este un inceput incurajator. Din punctul meu de vedere exista sanse mari ca Romania sa isi incheie negocierile de aderare conform planului".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.