Unificarea PNL-PD va depinde de vointa membrilor fiecaruia dintre partide mult mai mult decit de optiunea liderilor. Ceea ce face ca intregul proces sa se complice si sa se amine cu cel putin un an. Daca asteptarile initiale erau ca procesul tehnic de unificare sa se finalizeze pina la sfirsitul anului - idee exprimata inclusiv in "Cotidianul" de purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, mai nou, procesul este prezentat ca unul de lunga durata.

PNL studiaza inca istoria Internationalelor

In contextul congresului PNL de peste trei saptamini, cind se asteapta ca presedintele Calin Popescu-Tariceanu sa defineasca directia proiectului, purtatorul de cuvint liberal vorbeste de un proces de dezbatere care se intinde pe un an de acum inainte. "Eu voi propune un documentar cu ce s-a intimplat cu toate partidele europene importante de la 1900 incoace, pentru ca este nevoie sa stim evolutia fiecaruia. Va trebui, pe linga aceasta, sa mai facem si o analiza politica la zi legata de fiecare partid important din UE, ca sa vedem care vor fi evolutiile de viitor in ceea ce priveste curentele, doctrinele, orientarile politice, in functie de care vom putea sa ne dam seama unde se va putea incadra PNL, PD sau cele doua partide fuzionate", explica Nicolaescu. El crede ca aceasta etapa tehnica ar putea fi realizata pina in vara, pentru ca lunile ce urmeaza sa fie dedicate dezbaterilor. "Important este sa fii acolo unde sint cele mai bune mijloace de afirmare", declara Nicolaescu, mentinind echivocul in privinta afilierii internationale a noului partid.

Marul discordiei

"Procedurile de fuziune s-ar putea declansa cu o singura conditie: daca cele doua partide se inteleg asupra locului unde se pot aseza", declara Basescu in interviul de la Realitatea TV, dupa ce tot el exprimase ideea, in interviul acordat cotidianului "Adevarul", ca fuziunea ar trebui realizata cit mai repede. Din pozitia de fost presedinte de partid, Basescu a explicat ca raminerea PD in Internationala Socialista "poate fi solutia". "80% din membrii PD nu sint de acord sa paraseasca Internationala Socialista in acest moment. (...) In nici un caz PD nu va sari in Internationala Liberala", afirma Basescu, indicind ca singura directie alternativa PPE. Interventia sa a venit pe fondul aprecierii unui lider de rangul doi al Internationalei Socialiste, Jo Leinen, care spunea ca "partidele surori social-democrate europene si Internationala Socialista trebuie sa colaboreze strins si cu incredere cu Basescu si cu PD".

Ca si Basescu, si Cozmin Gusa a propus si el lansarea unor dezbateri interne in PD, dezbateri despre care Nicolaescu crede ca PD ar trebui sa le lanseze cu ocazia congresului din mai. Liderii judeteni ai PD refuza sa faca declaratii pe tema fuziunii, cu explicatia aproape unanima ca subiectul nu a fost discutat in forurile de conducere.

Tariceanu tine la functia din IL

De partea cealalta, o data cu reluarea temei fuziunii, liderul liberal Calin Popescu-Tariceanu a vorbit de necesitatea formarii unui "partid liberal puternic", evitind sa se pronunte deschis pentru aderarea viitorului partid la Partidul Popular European.

In acest context, invitat luni seara la Realitatea TV, Cozmin Gusa introducea in discutie un element nou: calitatea de vicepresedinte al Internationalei Liberale IL a liderului PNL, Calin Popescu-Tariceanu. Purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, nu neaga influenta acestei pozitii, apreciind ca ideea exprimata de Gusa "poate fi un lucru de discutat". Cozmin Gusa apreciase, anterior, ca si "colegii din PNL trebuie sa inteleaga ca un proiect comun inseamna si cedari".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.