Consiliului National de Conducere al Aliantei sustine sistemul de vot pe liste la nivel national pentru alegerile europarlamentarilor.

Conform Tratatului de aderare, Romania se obliga sa realizeze alegeri pentru PE pana in data de 31 decembrie 2007.
Exista insa, in acest moment, trei proiecte diferite ale principalelor formatiuni politice, iar datele propuse sunt atat 2006 cat si 2007.

Exista pe de-o parte punctul de vedere al Aliantei care propune o lista la nivel national. "Alegerile vor fi organizate intr-o singura circumscriptie electorala la nivel national, scrutinul se va desfasura pe baza de vot de lista, respectiv o singura lista la nivel national, modalitatea de repartizare a mandatelor va fi una proportionala, pragul electoral va fi de cinci la suta", a afirmat Adriean Videanu, presedintele executiv la PD.
Pe de alta parte avem proiectul UDMR, depus in Parlament de catre Marton Arpad-Francis, care este in esenta asemanator cu cel al Aliantei. In cadrul sedintei de luni liberalii si democratii au mai anuntat ca au in vedere punerea la punct a unor masuri care sa previna votul multiplu, introducerea urnelor transparente in sectiile de votare, marirea sanctiunilor pentru tentativele de frauda a alegerilor sau pentru influentarea ilegala a alegatorilor.

Cand a fost intrebat daca PNL si PD vor candida in comun pentru alegerile europene, Adriean Videanu a evitat sa dea un raspuns clar. El a spus doar ca deocamdata s-au stabilit numai principiile, restul urmand sa mai fie discutat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.