Democrat prin definitie, presedintele Basescu incepe sa invete lectiile democratiei.

Intre care si pe aceea a consultarilor cu TOATE formatiunile parlamentare. Astazi este al doilea exercitiu de acest fel, dupa consultarile de urgenta de dupa respingerea "Ordonantei DNA".
Presedintele Traian Basescu se va intalni astazi, incepand cu ora 12,00, cu liderii partidelor parlamentare, in cadrul consultarilor lunare initiate de seful statului. Principalele teme de discutie propuse de institutia prezidentiala sunt: Strategia de securitate nationala, reforma constitutionala, Ordonanta de urgenta 124/2005 de modificare a Legii spalarii banilor, proiectul de lege a minoritatilor nationale.

Partidele parlamentare au posibilitatea de a aborda si alte subiecte.

Presedintele Partidului Romania Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor, a anuntat ca, la discutiile cu presedintele Romaniei, va avea "obiectii serioase" in ceea ce priveste o noua modificare a Constitutiei.
Liderul PRM considera ca proiectul strategiei de securitate nationala contine propuneri "inacceptabile" care "ar putea incalca drepturile si libertatile cetatenesti" si care ar transforma Romania intr-un "stat politienesc".

PRM va contesta Statutul minoritatilor

C.V. Tudor va contesta si proiectul de lege privind minoritatile nationale si ii va solicita presedintelui sa se pronunte, in fata reprezentantilor UDMR, fata de intentia Consiliului National Secuiesc de a proclama autonomia asa-zisului tinut secuiesc, format din judetele Harghita, Covasna si Mures.

Agenda cu care Partidul Social-Democrat (PSD) se va prezenta la consultarile de la Palatul Cotroceni va viza o prezentare cuprinzatoare cu privire la "hartuirea politica a membrilor partidului si racolarile masive de alesi PSD la nivelul intregii tari", a anuntat Mircea Geoana. Delegatia PSD va mai discuta cu seful statului despre problematica integrarii europene. Secretarul general al Partidului National Liberal (PNL), Dan Motreanu, a declarat ca structurile de conducere ale liberalilor vor stabili, abia astazi, ce probleme vor aborda in discutiile pe care le vor purta la Palatul Cotroceni.

PNL, intre desfiintarea CSAT Si votul uninominal
Este stiut insa faptul ca liberalii au propus desfiintarea Consiliului Superior de Aparare a Tarii (CSAT), in virtutea faptului ca toate organismele relevante in ceea ce priveste siguranta nationala se afla in subordinea sau in coordonarea Guvernului, iar multe tari europene au optat pentru o formula de coordonare de tip guvernamental a serviciilor de informatii. Liberalii au declarat, in repetate randuri, ca nu vor accepta ca ofiterii de informatii sa fie abilitati sa identifice infractiuni. De asemenea, liberalii au anuntat ca vor continua batalia pentru modificarea Codului Electoral si introducerea votului uninominal. Masurile binecunoscute propuse de PNL in ceea ce priveste revizuirea Constitutiei vizeaza modificarea modului de alegere a parlamentarilor, reducerea numarului lor, ca si demarcarea clara a atributiilor Camerei Deputatilor de cele ale Senatului. Aceste masuri sunt destinate, sustin liberalii, "reabilitarii" Parlamentului ca institutie fundamentala si netezesc calea spre o republica parlamentara, in care presedintele sa aiba rol de moderator.

UDMR nu intelege ce cauta la consultari Opozitia
Deputatul Kelemen Hunor, presedintele Consiliului de Coordonare al UDMR, si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca presedintele Traian Basescu a chemat la discutii, impreuna, reprezentantii coalitiei de guvernare si pe cei ai opozitiei.

"Eu cred ca este o greseala, pentru ca cei din coalitie, din punct de vedere strategic, nu pot aborda anumite teme de fata cu opozitia. /?/ Ce poti discuta despre legea minoritatilor de fata cu Vadim Tudor? Eu cred ca nu se poate discuta lejer pe aceasta tema de fata cu liderul PRM", a spus Kelemen Hunor. Deputatul a afirmat ca, din cate stie, UDMR nu si-a propus sa introduca, pana la aceasta ora, si alte teme pe agenda discutiilor de la Palatul Cotroceni.El a adaugat ca, in ceea ce priveste legea minoritatilor, mesajul Uniunii a ramas aceleasi, exprimat pana acum de mai multe ori, referitor la autonomia culturala a minoritatilor nationale si la infiintarea Consiliului National al Minoritatilor Nationale.Vicepresedintele Partidului Democrat Ioan Oltean a declarat ca abia in cursul serii de ieri liderii democrati urmau sa decida ce subiecte vor aborda in cadrul intalnirii de la Palatul Cotroceni.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.