Nici un moment de liniste in cadrul Aliantei Dreptate si Adevar. Dupa cum stim cu totii, de ceva vreme incoace, tema fuziunii PNL-PD a tinut primele pagini ale ziarelor din tara.

In tot acest timp am putut remarca cum graba democratilor de a fuziona s-a izbit de refuzul categoric al presedintelui liberal, premierul Calin Popescu Tariceanu. Democratii au lansat cu aproximativ doua luni in urma un calendar al fuziunii cu PNL. Potrivit liderilor PD, "unificarea" ar fi urmat sa aiba loc pe 15 iulie, sub doctrina populara, lucru care nu a fost deloc pe placul liberalilor. Pentru ca PNL a criticat de-atatea ori graba democratilor in privinta fuziunii, PD a decis sa lanseze invitatia catre toate formatiunile care doresc sa faca parte dintr-un partid puternic de centru dreapta si care se regasese in doctrina populara, singurul partid care a raspuns ofertei PD fiind PPCD.

Cand lucrurile pareau ca se vor linisti macar pentru un timp, iata ca apare vicepresedintele PD, Gheorghe Barbu declarand ca Partidul Democrat isi doreste ca, intr-un viitor cat mai apropriat, sa poata guverna singur tara. Potrivit acestuia, democratii isi doresc un partid puternic de centru dreapta care sa obtina majoritatea voturilor romanilor. "Eu cred ca aceasta este o dorinta fireasca a fiecarui partid de pe scena politica a oricarei tari, inclusiv a Romaniei. Formula este aceea sa-ti doresti sa ai o majoritate, ca sa-ti pui in integralitate in practica programul politic", a afirmat, sambata, la Bistrita, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu. Totodata, acesta a sustinut ca, in opinia sa, PD se afla acum intr-un context favorabil datorita presedintelui Traian Basescu, fiind in situatia, "daca va fi nevoie", sa-si poata asuma guvernarea de unul singur in viitor.

"Impreuna, dar separat"

Singuri la guvernare, dar cu liberalii alaturi - cam asa arata viitorul in viziunea PD. "Noi am dori sa se intample impreuna cu colegii nostri liberali, deci nu este niciun fel de a spune colegilor liberali ca am dori sa fim singuri. Dar, ca o conducere a PD, noi avem aceasta dorinta sa crestem paridul astfel incat sa ajungem la o astfel de formula (n.r.- sa guverneze de unul singur)", a mai spus Gheorghe Barbu.
Ideea lansata de vicepresedintele democrat este sustinuta si de colegul sau Ioan Oltean, care considera ca "orice partid sanatos isi doreste sa ajunga la guvernare singur". "PD poate sa-si construiasca o platforma program astfel incat sa-si doresaca sa ajunga acolo. Ne-am dorit din totdeauna acest lucru. Este un deziderat pe care nimeni nu ni-l poate lua", a mentionat presedintele democratilor bistriteni, deputatul Ioan Oltean.

Totusi, democratii au recunoscut ca, cel putin deocamdata, acest deziderat nu poate fi realizat fara sprijinul liberalilor si va mai dura pana cand PD va reusi sa obtina, singur, peste 30 de procente din voturile electoratului.

"Tensiunile din Alianta D.A. sunt inevitabile Si se vor accentua"

Deputatul liberal Raluca Turcan a declarat joi seara, la postul de radio BBC, ca, desi aplanate putin pentru moment, tensiunile din cadrul Aliantei D.A. sunt inevitabile si se vor accentua treptat. "Se vede cu ochiul liber si de departe ca Alianta, in acest moment, este macinata de niste tensiuni interne, care sunt inevitabile si se vor accentua deoarece este vorba de o alianta intre partide cu puteri relativ egale", a precizat Turcan. Totusi, aceasta este de parere ca fuziunea dintre liberali si democrati poate reprezenta o solutie in privinta realizarii unui echilibru al spatiului politic romanesc. "Chiar daca oamenii nu constientizeaza ca este important sa se faca fuziunea si au alte preocupari care mi se par indreptatite, ce tin de integrarea europeana, de nivelul de trai in special, la momentul votului, vor simti un anumit confort daca scena politica va fi echilibrata", a mentionat Raluca Turcan.

Ea recunoaste ca, cel putin teoretic, exista varianta sa se mentina Alianta D.A. si sa castige increderea oamenilor dar, tinand cont de tensiunile care sunt in acest moment, acestea se vor accentua iar relatiile se vor "otravi" pe parcurs. "De aceea imi este foarte greu sa cred ca Alianta poate sa reziste pana la viitoarele alegeri si sa candideze ca o forta puternica. Iar daca Alianta se rupe, PSD va fi principalul castigator. Probabil ca PD va fi pe locul al doilea, tinand cont ca, momentan, s-a inversat raportul de forte intre PNL si PD, iar PNL risca sa ramana un partid cu un procent destul de mic, condamnat la opozitie. In felul acesta, principiile si valorile liberale nu vor mai putea fi puse in practica", a explicat aceasta.

Intrebata fiind cum comenteaza ideea constituirii unui partid prezidential in Romania, ea a spus ca nu crede intr-o astfel de formatiune politica.

Exista Si liberali optimiSti

Alti liberali sunt, insa, ceva mai optimisti. De exemplu, vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur, care a declarat ca are incredere in Alianta D.A. si in intelepciunea liderilor ei: "Cred in Alianta. Functionarea ei este o prioritate politica pentru ca electoratul ne-a validat impreuna si trebuie sa gasim aspectele care ne unesc. Diferentele trebuie mediate, astfel incat aceasta constructie politica sa functioneze bine mai departe". Pe de alta parte, "mai cred in pastrarea normalitatii acestei relatii politice deoarece e mai corect asa, decat un partid mamut care sa-ti dea ca un ziar ce sa publici. E adevarat: liberalii si democratii au uneori pareri diferite, dar decizia majoritatii conteaza si trebuie respectata. Noi trebuie sa dezvoltam o viziune mai flexibila, sa ramanem acelasi partid reformator. PSD-ului i s-a faut dor de putere si trebuie sa facem orice ca stanga sa nu mai vina la putere in 2008", a mai spus Flutur.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.